Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από ψηφοφορία η επιτροπή έδωσε θετική εισήγηση ώστε οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέψουν στα θρανία τους.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν οι μαθητές θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές, ήτοι στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές τις περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές Λυκείου επιδημιολογικά συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα ανοίξουν τα φροντιστήρια.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με αυστηρά μέτρα, ενώ αναμένεται στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ να προστεθούν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι μεγαλύτεροι μαθητές ώστε να μπορούν όποτε το επιθυμούν και με την συγκατάθεση των γονέων τους να υποβάλλονται σε τεστ.

Επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αναμένεται να κάνει στην απογευματινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Προβληματισμός από τους επιδημιολόγους

«Υπάρχει μια διστακτικότητα διότι φοβούμαστε ότι δημιουργείται η πεποίθηση ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε αργά, παρά να κάνουμε βήματα τα οποία θα χρειαστεί μετά να το αναστρέψουμε», είχε τονίσει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο STAR.

Την ίδια ώρα η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε: «Περιμένουμε να ακούσουμε τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας».

Η ίδια έσπευσε να εξηγήσει πως τα μικρότερα παιδιά έχουν άλλο ιικό φορτίο και άλλες δραστηριότητες. Τόνισε ότι για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται σε τεστ Covid- 19.

Αποφασίζουν για το άνοιγμα καταστημάτων ΟΠΑΠ, κυνήγι και ψάρεμα

Εκτός από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας, η ειδική επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει και για το άνοιγμα σε άλλους τομείς όπως τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα, κάτω όμως από πολύ αυστηρά μέτρα όπως το περιορισμένο χρονικό διάστημα παραμονής εντός του καταστήματος.

Τέλος, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ η επιτροπή θα δώσει την κατεύθυνση για τα χιονοδρομικά κέντρα και τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις