Σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού αποφάσισε η κυβέρνηση, με τους λοιμωξιολόγους να δίνουν το ”πράσινο φως”, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη της ευλαβικής τήρησης των μέτρων και της επαγρύπνησης. Μάλιστα, ειδικοί λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, σε περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας.

Αυξάνεται το όριο επιβατών σε οχήματα

Λύση σε ένα πολυσυζητημένο πρόβλημα που είχαν αντιμετωπίσει πολλοί πολίτες και εργαζόμενοι δόθηκε με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης, με την αύξηση του ορίου επιβατών στα οχήματα. Από την Δευτέρα 25/1, λοιπόν, το όριο αυτό αυξάνεται σε δύο επιβάτες εκτός του οδηγού για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), για αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.), καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η υπέρβαση του ορίου των επιβατών θα είναι επιτρεπτή μόνο όταν στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας για τη μετακίνησή του.

Διευκολύνεται η απελευθέρωση φοιτητικών κατοικιών

Παράλληλα, διευκολύνεται η μετακίνηση των φοιτητών από νομό σε νομό, για την περίπτωση της απελευθέρωσης κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, η μετακίνηση από νομό σε νομό θα επιτρέπεται μόνο για φοιτητές που επιθυμούν να ξενοικιάσουν την φοιτητική κατοικία τους, και πάντοτε με την προϋπόθεση να έχουν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

Παράταση της χρήσης μάσκας, αποστολής sms και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και κυκλοφορίας κατά τη νύχτα

Την ίδια στιγμή, επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση των πολιτών είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά και η αποστολή sms με τον σχετικό αριθμό στο 13033, πριν από κάθε μετακίνηση εκτός οικίας. Επιπλέον, εξακολουθεί να απαγορεύεται ρητά η κυκλοφορία κατά τις ώρες 21:00 – 05:00, αλλά και η μετακίνηση από νομό σε νομό, πλην της προαναφερθείσας περίπτωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, οι δραστηριότητες του ψαρέματος και του κυνηγιού παραμένουν σε πλήρη απαγόρευση, με εξαίρεση τις περιοχές της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου. Μάλιστα, και στις περιοχές αυτές ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η αυστηρή παραμονή εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και ανώτατο όριο τεσσάρων ατόμων, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Την Παρασκευή 29/1 αναμένεται εκ νέου σχετική συζήτηση της Επιτροπής, με θέμα την άρση των περιοριστικών μέτρων στον εν λόγω τομέα, αλλά και σε αυτόν των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Επιστροφή στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου

Θετική ήταν η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία και συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής σχετικά με την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν οι μαθητές θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές, ήτοι στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές τις περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές Λυκείου επιδημιολογικά συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα ανοίξουν τα φροντιστήρια.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με αυστηρά μέτρα, ενώ αναμένεται στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ να προστεθούν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι μεγαλύτεροι μαθητές ώστε να μπορούν όποτε το επιθυμούν και με την συγκατάθεση των γονέων τους να υποβάλλονται σε τεστ.

Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσημα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα και, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Επιτρέπεται σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
  • Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
  • Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ποιες περιοχές παραμένουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Στις ανακοινώσεις της Παρασκευής, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα παρατείνονται στις εξής περιοχές:

  • στη Βοιωτία, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό,
  • στη Μυτιλήνη, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές,
  • στον Δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,
  • στον Δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα.
  • στον Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, και
  • στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο κος Χαρδαλιάς, το ιικό φορτίο φαίνεται να έχει μειωθεί αισθητά στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τις Τοπικές Κοινοτήτες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας-Λασιθίου και την Κάλυμνο και για τον λόγο αυτό, αίρονται τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις