Αλαλούμ επικράτησε την Τρίτη ύστερα από την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Σημειώνεται πως η αστυνομία με νέες διευκρινίσεις έκανε λόγο για εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο μέλη της επιτροπής όπως ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφεραν ότι ουδέποτε συζήτησαν για το θέμα. Λίγη ώρα αργότερα ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως ναι μεν είχαν δώσει θετική εισήγηση αλλά ύστερα από ερώτηση της πολιτείας.

Κατά τη σημερινή του παρέμβαση στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ο κ. Γώγος ανέφερε τόνισε ότι αποφασίστηκε σε άλλη επιτροπή και όχι σε αυτήν των λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για μια άλλη επιτροπή ολιγομελή, όπου ο ίδιος συμμετέχει ως εκπρόσωπος των λοιμωξιολόγων. «Δεν ήταν δικιά μας η θέση αυτή. Δεν ήταν δουλειά μας» ανέφερε, σημειώνοντας ότι πριν απαγορεύονταν οι συναθροίσεις πάνω από εννιά άτομα.

Οικονόμου: Μέτρο χαλάρωσης το όριο 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις – Οι αντιφάσεις στην απόφαση

Προβληματισμό δημιούργησε η ξαφνική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων στην οποία προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ανακοινώθηκε την Τρίτη το πρωί. Μάλιστα, η απαγόρευση ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης και θα ισχύει μέχρι την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, στη συνέχεια τέθηκε έτερη ερμηνεία καθώς η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση αλλά χαλάρωση αφού επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα ενώ μέχρι σήμερα αυτό ήταν δυνατόν για συγκεντρώσεις μέχρι 9 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί, πως την περασμένη Πέμπτη διοργανώθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες φοιτητών και μαθητών κατά των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Βεβαίως αυτό δεν εξηγεί τη λογική πως οι συναθροίσεις των 9 αυξάνονται σε 100 αφού τελικά είναι θολό τι επιδιώκει η κυβέρνηση: Να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού όπως λέει η επιτροπή; Γιατί κάτι τέτοιο μάλλον είναι αντιφατικό. Ή να δοθεί σήμα επιστροφής στην κανονικότητα όπως δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη; Αλλά κι αυτό είναι αντιφατικό την ώρα που η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά, τις μεταλλάξεις και την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας.

Είναι γεγονός ότι αρχικά, δημιουργήθηκε σύγχυση για το πως ελήφθη η απόφαση αλλά και γιατί ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και όχι από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά κατά την επίσημη ενημέρωση, αφού – όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της αστυνομίας – η απόφαση ήταν ειλημμένη ύστερα από τη σχετική εισήγηση της επιτροπής το πρωί της ίδιας μέρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις