Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται τελικά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, τουλάχιστον στην Αττική. Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς.

Σημειώνεται πως χθες η Αττική κατέγραψε εκατοντάδες κρούσματα, καθώς εντοπίστηκαν συνολικά 409 (από τα 858 κρούσματα). Το κέντρο της Αθήνας είχε και πάλι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 104 συγκεκριμένα, ενώ και στα βόρεια προάστια ο αριθμός είναι μεγάλος με 76 κρούσματα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό πως «υπάρχει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.024. Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία».

Τόσο η αύξηση των κρουσμάτων, όσο και τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού φαίνεται πως βάζει και πάλι στο τραπέζι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, που κανονικά ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί. Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική και η επόμενη κίνηση.

Σημειώνεται πως ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η επιστροφή μαθητών στα σχολεία, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή το προτιμότερο θα ήταν να μειωθεί η κινητικότητα στην αγορά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι επιστήμονες να προτείνουν για το λιανεμπόριο τη λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Από την πλευρά του ο εμπορικός κόσμος τονίζει πως ένα νέο κλείσιμο της αγοράς θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο να βάλουν «λουκέτο».

Με αυτά τα δεδομένα, κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία.

Χαράλαμπος Γώγος: Ίσως τα σχολεία να μην ανοίξουν παντού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα άφησε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Mega. Το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας υπενθύμισε ότι η απόφασή της είναι να μην ανοίγουν Λύκεια αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι το θέμα των Γυμνασίων και των Λυκείων θα είναι το βασικό που θα συζητηθεί την Παρασκευή στην προγραμματισμένη σύσκεψη της επιτροπής.

Σημείωσε πως «θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως τη δυναμική γιατί ανησυχούμε καθώς είναι αρκετές οι πορτοκαλί περιοχές που πλησιάζουν στο κόκκινο» ονοματίζοντας την Αττική αλλά και την Αχαΐα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις