Τις επόμενες ώρες συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες εισηγούνται να συμπεριληφθεί και η Αττική. Τόσο το αυξημένο ιικό φορτίο όσο και οι μεταλλάξεις οδηγούν την επιτροπή στην εισήγηση νέων πιο αυστηρών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει ανοιχτά τα καταστήματα, ενώ παραμένει ως προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Όπως αποδεικνύεται όλα τα παραπάνω καθιστούν την εισήγηση νέων μέτρων εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Η πρόταση για τα σχολεία

Η επιτροπή φαίνεται πως προκρίνει την άποψη Γυμνάσια και Λύκεια να μην ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, όπως είχε ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, αν κλείσουν μόνο τα σχολεία της Αττικής που φιλοξενούν περισσότερους από τους μισούς μαθητές της χώρας, θα δημιουργηθεί μεγάλη ανισότητα.

Είναι αρκετά πιθανό να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έχει τονίσει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι καθηγητές θα κληθούν να συντονίσουν τα δια ζώσης μαθήματα της Γ’ Λυκείου αλλά και την τηλεκπαίδευση για τη Α’ και Β’ Λυκείου.

Την ίδια ώρα, λοιμωξιολόγοι αναφέρουν πως οι έφηβοι συμπεριφέρονται επιδημιολογικά όπως οι ενήλικες και η επιστροφή τους στα θρανία θα σημάνει νέα αύξηση των κρουσμάτων. Έτσι, προκρίνουν τη λύση να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά με το μέλλον Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της Αττικής, που άνοιξαν πριν από λίγες μέρες.

Η πρόταση για τα καταστήματα

Σημειώνεται πως η πρόταση που προκρίνεται για τα καταστήματα είναι να επιστρέψουν στη μέθοδο του click away – τουλάχιστον στην Αττική -, ενώ δεν είναι απίθανο να λειτουργήσουν με ραντεβού ώστε και να περιοριστεί η κινητικότητα αλλά και να λειτουργήσει – σε κάποιο βαθμό – η οικονομία. Τα κομμωτήρια είναι πιθανό να παραμείνουν ανοιχτά με ραντεβού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «το λιανεμπόριο δεν μπορεί να κλείσει οριστικά, ακόμα κι αν η Αττική μπει στο κόκκινο, εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού». Σημείωσε, δε, πως: «Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει σχέδιο στο υπουργείο».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εμπόρους πως η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και πως κατανοεί πως δεν μπορούν να χάσουν την εκπτωτική περίοδο. Ταυτόχρονα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η διαφορά στα κρούσματα μετά από 12 μέρες λειτουργίας των καταστημάτων «δεν είναι τρομερή». «Έχει αρχίσει να δείχνει η αγορά κατά πόσο επηρέασε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Από την Πέμπτη πολλά δημοσίευμα κάνουν λόγο για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και όχι από τις 9 όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί αρκετά δύσκολα στην Αττική. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN λέγοντας πως αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πιθανό στην Αττική να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, τονίζοντας, δε, πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο».

Περιοριστικά μέτρα στην Αττική τουλάχιστον για 2 εβδομάδες

Αξίζει να σημειωθεί πως τα όποια μέτρα θα ισχύουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν το απόγευμα στις 6 από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις