Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων αναμένεται να λειτουργούν με click in shop μετά τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων. Με αυτό τον τρόπο, οι αγορές των καταναλωτών θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία εντός των συγκεκριμένων καταστημάτων αλλά κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο σε περιοχές που είναι «κόκκινες», στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η Αττική προκρίνεται η λύση του click away.

Ειδικότερα με τη μέθοδο click in shop θα δίνεται οι δυνατότητα στους καταναλωτές να κλείσουν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού με το κατάστημα το οποίο επιθυμούν να επισκεφτούν, για συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα του ενδιαφέροντός τους και να πληρώσουν εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε για την μετάβαση στο κατάστημα θα χρειάζεται αποστολή SMS με τον αριθμός 2 στο 13033. Με την επίσκεψη με προκαθορισμένο ραντεβού σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου ενός μόνο πελάτη τη φορά.

Γεωργιάδης: Το λιανεμπόριο δεν μπορεί να κλείσει οριστικά

Για το τι θα γίνει με τα καταστήματα του λιανεμπορίου μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «το λιανεμπόριο δεν μπορεί να κλείσει οριστικά, ακόμα κι αν η Αττική μπει στο κόκκινο, εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού». Λίγο πριν πριν δώσει το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο κ. Γεωργιάδης είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει σχέδιο στο υπουργείο», διευκρίνισε.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εμπόρους πως η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και πως κατανοεί πως δεν μπορούν να χάσουν την εκπτωτική περίοδο. Ταυτόχρονα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η διαφορά στα κρούσματα μετά από 12 μέρες λειτουργίας των καταστημάτων «δεν είναι τρομερή». «Έχει αρχίσει να δείχνει η αγορά κατά πόσο επηρέασε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι για καταστήματα και σχολεία

Το βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο νομός Αττικής θα χαρακτηριστεί «κόκκινη περιοχή», ενώ πιθανότατα θα εξαιρεθούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν αποφασίσει τα εξής:

  1. Λειτουργία με click in shop των καταστημάτων ένδυσης, υπόδυσης και κοσμημάτων στις κόκκινες περιοχές
  2. Λειτουργία για τα κομμωτήρια μόνο με ραντεβού
  3. Click away για όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο σε περιοχές που είναι κόκκινες
  4. Ανοιχτά τα Γυμνάσια και στις κόκκινες περιοχές, άρα και στην Αττική
  5. Κλειστά τα Λύκεια στις κόκκινες περιοχές. Λειτουργία με τηλεκπαίδευση
  6. Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία σε περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες
  7. Παράλληλα, αν και υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται τελικά. Ετσι, θα παραμείνει πιθανότατα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ.
  8. Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις