Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων έχει μπει το περιστατικό με την παράλυση των κάτω άκρων της 40χρονης νοσηλεύτριας του νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, μετά την κλινική εξέταση που έγινε στη 40χρονη διαπιστώθηκε ότι πάσχει από το αυτοάνοσο Guillain-Barre.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν συνδέουν τη συγκεκριμένη νόσο με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ ούτε και σε διεθνές επίπεδο έχει καταγραφεί παρενέργεια τέτοιου τύπου. Εν τω μεταξύ, την  Στο μεταξύ, την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για πιθανή διασπορά ψευδών ειδήσεων προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος υποστήριξε ότι η νοσηλεύτρια οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή μετά τον εμβολιασμό της.

«Έχουν γίνει 150 εκατομμύρια εμβόλια χωρίς επιπλοκή»

Για το θέμα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε στην τηλεόραση του Mega, ότι δεν έχει αναφερθεί τέτοια παρενέργεια σε όλο τον κόσμο. «Αν ενθυμούμαι ο κ. Γιαννάκος είναι είναι νοσηλευτής, θέλω να του πω ότι δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο να κρίνει αν το σύνδρομο Guillain-Barré, το σύμπτωμα που παρουσίασε η νοσηλεύτρια, οφείλεται στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Όσα λέει είναι αχαρακτήριστα και απαράδεκτα», τόνισε αρχικά.

«Σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορονοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.

«Πριν φτάσουμε να συνδέσουμε αιτιολογικά ένα γεγονός που παρατηρήθηκε χρονολογικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλων των πιθανών λοιμώξεων που μπορεί να είχε, ακόμα και αυτόν που ήταν υποκλινικές και δεν τις κατάλαβε. Πρέπει να γίνει πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Αν συμβαίνει αυτή η επιπλοκή θα έχουμε την πρώτη περιγραφή στον κόσμο αυτή της επιπλοκής μετά από 150 εκατ. δόσεις», πρόσθεσε. «Το Guillain-Barré εμφανίζεται ανά δύο περιστατικά στις 100.000. Αυτοί που έχουν κορονοϊό, με βάση εργασία που έχει γίνει, έχει 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει Guillain-Barré», υπογράμμισε.

«Δεν συνδέεται το εμβόλιο με την παράλυση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Νίκος Γρηγοριάδης, μιλώντας στον Ant1, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με την παράλυση της νοσηλεύτριας. Όπως είπε,  υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το περιστατικό να είναι συγκυριακό.

«Μοιραία πρέπει να δανειστούμε την εμπειρία μας από τη σχέση του συνδρόμου Guillain-Barre με τους εμβολιασμούς γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης. «Μετά τους πολλούς εμβολιασμούς που έχουν γίνει, κυρίως κατά της γρίπης, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη συσχέτιση των εμβολίων με τη νόσο Guillain-Barre», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, πιο πιθανό είναι να πάθει κανείς Guillain-Barre μετά τη γρίπη παρά μετά το εμβόλιο κατά της γρίπης. Τόνισε, δε, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να επηρεαστούν από αυτό το συμβάν και να μην κάνουν το εμβόλιο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία λαίλαπα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις χωρίς επιστημονικά δεδομένα και να τρομάζουμε τον κόσμο. Εκανα το εμβόλιο και τις δόσεις του και δεν είχα κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Τι είναι το αυτοάνοσο Guillain-Barre

Το αυτοάνοσο Guillain-Barre είναι άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχει αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2 ανά 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα του αυτοάνοσου Guillain-Barre αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες ή ακόμα εβδομάδες. Από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέσα σε 2 εβδομάδες επέρχεται η μέγιστη αδυναμία, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα υποχωρεί σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ανάκαμψης, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα της υποτροπής.

Σύμφωνα με τη wikipedia, τα δύο τρίτα των ατόμων με σύνδρομο Guillain-Barre έχουν βιώσει μία λοίμωξη πριν από την έναρξη της πάθησης. Συχνότερα πρόκειται για περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας ή λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής φύση της λοίμωξης μπορεί να επιβεβαιωθεί. Περίπου το 30% των περιπτώσεων προκαλούνται από βακτήρια Campylobacter jejuni, τα οποία προκαλούν διάρροια. Ένα επιπλέον 10% οφείλεται στον κυτταρομεγαλοϊό (CMV, HHV-5). Παρόλα αυτά, πολύ λίγα άτομα με μολύνσεις Campylobacter ή CMV εμφανίζουν σύνδρομο Guillain-Barré (0,25-0,65 ανά 1000 και 0,6-2,2 ανά 1000 περιστατικά, αντίστοιχα).

Οι συνδέσεις μεταξύ άλλων λοιμώξεων και GBS είναι λιγότερο βέβαιες. Δύο άλλοι ερπητοϊοί (ιός Epstein-Barr / HHV-4 και ιός ανεμοβλογιάς ζωστήρα / HHV-3) και το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae έχουν συσχετιστεί με GBS. Ο τροπικός δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα έχουν επίσης συσχετιστεί με επεισόδια GBS. Παρελθούσα λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Ε έχει βρεθεί να είναι συνηθισμένη σε άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre.

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία που παρουσιάζει η wikipedia, κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν από τον ιό της γρίπης και ενδεχομένως από το εμβόλιο της γρίπης. Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré ακολούθησε την ανοσοποίηση έναντι της γρίπης που ακολούθησε την εκδήλωση της γρίπης των χοίρων του 1976 (H1N1 A / NJ / 76), καθώς 8,8 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο παραλήπτες ανέπτυξαν την επιπλοκή.

Από τότε, η στενή παρακολούθηση των περιπτώσεων που οφείλονται στον εμβολιασμό έχουν αποδείξει ότι η ίδια η γρίπη μπορεί να προκαλέσει GBS. Μικρές αυξήσεις της επίπτωσης παρατηρήθηκαν σε επακόλουθες εκστρατείες εμβολιασμού, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Το εμβόλιο για πανδημία γρίπης του 2009 (έναντι του ιού της γρίπης H1N1 / PDM09) δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις