Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφει ο ΕΟΔΥ. Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων καθιστά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα παρά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Το πλέον πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων την 10η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, το «εισιτήριο» για τη λειτουργία των σχολείων θα είναι το self test που δείχνει να εφαρμόζεται με επιτυχία για την ώρα στα λύκεια της χώρας.

Προς ματαίωση οι προαγωγικές

Σε αντίθεση με τον χρόνο ανοίγματος των γυμνασίων και των Λυκείων, το τοπίο φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρο για τις προαγωγικές εξετάσεις. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις, όλα δείχνουν ότι ούτε φέτος θα γίνουν προαγωγικές στα γυμνάσια και στα λύκεια. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση θα γίνει με τους βαθμούς των τετραμήνων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για το ίδιο θέμα στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε το θέμα είναι υπό συζήτηση. «Οι σχετικές αποφάσεις πέρυσι ανακοινώθηκαν αργότερα» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα πιθανώς θα κλείσει σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ίσως αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα Γυμνάσια, πότε θα ανοίξουν, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.

Να μη γίνουν προαγωγικές ζητούν και οι εκπαιδευτικοί

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μη γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις.

Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με το ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, επισημάνθηκαν -από την πλευρά των εκπαιδευτικών- οι επιπτώσεις στους μαθητές λόγω των πολύμηνων lockdowns και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των προβλημάτων στη μόρφωση εξ αιτίας της τηλεκπαίδευσης. «Η ΟΛΜΕ πρότεινε τη μη πραγματοποίηση, φέτος, των γραπτών προαγωγικών–απολυτηρίων εξετάσεων, τη μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προφανώς θα οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ» σημειωνόταν στην ανακοίνωση.

Τι θα γίνει με την παράταση του σχολικού έτους

Ενα ακόμη σενάριο που δείχνει ολοένα πιο πιθανό για τα σχολεία είναι η παράταση του διδακτικού έτους. Σε συνέντευξή της, που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα «Real News, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση, εντός του Ιουνίου.

«Στόχος είναι να επιμηκυνθεί κατά το δυνατόν ο χρόνος δια ζώσης διδασκαλίας, καθώς και η διάδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών» εξηγεί. Η υπουργός, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζει ότι δεν θα γίνουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις