Τον «οδικό χάρτη» για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανακοινώνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες για άνοιγμα διαφόρων δραστηριοτήτων.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self-test δυο φορές την εβδομάδα και στα καταστήματα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Στις 10 Μαΐου 2021, ανοίγουν και πάλι νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Παράλληλα, το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, ανοίγει ο Τουρισμός αλλά και απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο τουρισμός, ανοίγει με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Την ίδια ημέρα θα αρχίσουν να επιτρέπονται και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί

Αναφορικά με το Πάσχα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του: «Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων».

Όλα τα νέα μέτρα για το Πάσχα

Με νέους περιορισμούς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα.

  • Η χωρητικότητα στους ναούς: Κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Διπλή μάσκα μέσα και έξω από τις εκκλησίες: Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτικά self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνεται εκτός του ναού. Παράλληλα, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας όπως και εφαρμογή και η επιτήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προς αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού.

Τι αλλάζει στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Πόσα άτομα θα κάτσουν στο πασχαλινό τραπέζι

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις