Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι λοιμωξιολόγοι να εξετάσουν το εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα, θα μελετήσουν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία σε όλη τη χώρα.

Κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θεωρείται πολύ πιθανή από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021 η κατάργηση της υποχρεωτικής αποστολής μηνυμάτων για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, ενόψει και του ανοίγματος της εστίασης από την ίδια ημέρα, όπως μεταδίδει το Open, . Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, όλες οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις αναμένεται να καταργηθούν στις 15 Μαΐου 2021, με το άνοιγμα του τουρισμού. Βέβαια, δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη προτιμούν να σταματήσει η αποστολή μηνυμάτων, καθώς θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην οικονομία και ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, να λειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε πως η κατάργηση του SMS είναι ένα θέμα που εξετάζεται και πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως εάν οι επιστήμονες αποφανθούν πως αυτό δεν είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει σε αυτή την φάση θα παραπέμψουν την κατάργηση του SMS σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Αλαλούμ με τις δηλώσεις

Τη Μεγάλη Τετάρτη, λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη συνέχιση ή μη της χρήσης των sms για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, καθώς αντικρουόμενες είναι μέχρι στιγμής οι τοποθετήσεις κυβερνητικώς στελεχών. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι από την επόμενη Δευτέρα που ανοίγει η εστίαση, για την οποία δεν απαιτείται η αποστολή SMS, είναι ορατό το ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς η πρακτική αυτή.

Από την άλλη πλευρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι τα μηνύματα να μας «συνοδεύουν» για κάποιο διάστημα ακόμα. «Το sms δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις αλλά θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί», είπε στον ΣΚΑΪ.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει  από τη Μεγάλη Δευτέρα από τις 22:00 το βράδυ, ενώ σε μία εβδομάδα, με το άνοιγμα της εστίασης θα πάει στις 23:00.

«Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις»

Ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Κυβέρνησης, μιλώντας στο Mega, μίλησε για τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Με την επανέναρξη της εστίασης, θα έχουμε τη λειτουργία της εκπαίδευσης την 10η Μαΐου και το άνοιγμα της εστίασης συμπαρασύρει τις διαδημοτικές μετακινήσεις σε ένα βαθμό αλλά ανακοινώσεις επ’ αυτού θα υπάρχουν μέσα στην εβδομάδα που θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις», είπε αναφορικά με την κατάργηση των SMS. «Οι αποφάσεις θα είναι καθαρές και κατανοητές. Έχουμε την περυσινή εμπειρία. Θεωρούμε ότι όπως είδαμε οργανωμένο άνοιγμα και στο λιανεμπόριο θα δούμε και στην εστίαση», πρόσθεσε.

«Θα ήταν παράλογο να μην υπάρχει ένας φόβος κι ένας δισταγμός. Όμως βρισκόμαστε σε νέα φάση που προσδιορίζεται από την εντατικοποίηση των εμβολιασμών και από το γεγονός ότι για τη δημόσια υγεία χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας όπως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Υπάρχει πλήρη συνείδηση στους περισσότερους πολίτες και η φάση που μπαίνουμε θα είναι αρκετά καλύτερη».

Ηλιόπουλος: Το απόλυτο μπάχαλο με το SMS

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο στην πανδημία, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία λογική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας ειδικότερα ότι «την ώρα που ο κ. Πιερρακάκης δήλωνε στον ΑΝΤ1 πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των SMS, ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε στο ΣΚΑΪ πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να καταργηθούν».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι «οι πολίτες, μετά από 6 μήνες ενός ιδιότυπου και αποτυχημένου lockdown, παρακολουθούν καθημερινά τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη να αλληλοδιαψεύδονται και να παίζουν με τα νεύρα τους».

Προσθέτει ότι «η ανοησία του SMS για να πάει κάποιος έναν περίπατο έχει απαξιωθεί, δεν προσφέρει πλέον τίποτα παρά μόνο τη συντήρηση μίας κουλτούρας ελέγχου και οφείλει να καταργηθεί άμεσα». «Εκτός εάν», σχολιάζει, «η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 15 Μαΐου, που θα καταργηθεί αναγκαστικά λόγω του ανοίγματος του τουρισμού».

ΜέΡΑ 25: Nα καταργηθούν άμεσα τα sms και η νυχτερινή απαγόρευση

Το ΜέΡΑ 25 καλεί την κυβέρνηση «να τερματίσει ο εμπαιγμός της κοινωνίας και να καταργηθούν άμεσα τόσο τα sms, όσο και η νυχτερινή απαγόρευση που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν την συντήρηση του αυταρχισμού της Κυβέρνησης».

Στην σχετική ανακοίνωση επικρίνεται επίσης η κυβέρνηση γιατί «ο ένας yπουργός δηλώνει ότι τα sms θα καταργηθούν σύντομα, ο άλλος ότι θα αργήσουν ακόμα, βραχυκύκλωσαν και τη «Λίστα Πέτσα» που δε βγάζει άκρη ποια είναι η σωστή γραμμή, και τη μία μέρα μιλούν για την επιβολή των προστίμων και την άλλη για την άρση των περιορισμών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις