Συνεχώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες συζητείται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού. Μετά τους υγειονομικούς η υποχρεωτικότητα θεσμοθετήθηκε ήδη για εργαζόμενους σε ΚΑΠΗ και μονάδες απεξάρτησης.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται, στην κυβέρνηση εξετάζεται οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τομείς όπως η εφορία και οι ένοπλες δυνάμεις να εμβολιάζονται υποχρεωτικά. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας και στην εστίαση.

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το Σάββατο 3.064 κρούσματα, 333 διασωληνωμένους και 35 θανάτους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μπορεί να διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει επιλογή οριζοντίου lockdown προς το παρόν, ωστόσο τα δραστικά μέτρα συνεχίζονται από την Κυριακή με τον εμβολιασμό πιστών στις εκκλησίες. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο υπουργός κι επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εστίαση και ψυχαγωγία

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και απαντώντας στην κριτική για το πως μπορεί σε ένα κατάστημα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες και όχι το προσωπικό ανέφερε πως: «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορονοϊού εβδομαδιαίως. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, θα γίνει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ένστολους ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον. «Να επισημάνω ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και την κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκινούν εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες
Κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις