Από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να προχωρά την εξαγγελία της Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές -κατά συνέπεια και πίεση στα νοσοκομεία.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύναται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα». Ακόμη, απέκλεισε για ακόμα μία φορά το lockdown ως λύση.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία με τρεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και γεμάτα κρεβάτια. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 20 εισαγωγές, ενώ το προσωπικό ανησυχεί για το πώς θα κυλήσει το βράδυ.

«Βράζει» η Αττική – Ανησυχία για την Θεσσαλονίκη

Για ακόμα μία ημέρα, η Αττική σημείωσε αρνητική πρωτιά στα κρούσματα, ωστόσο, και η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μια ανάσα από το Λεκανοπέδιο, τη στιγμή που και η Λάρισα, αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Μάλιστα, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, τόσο η Αττική, όσο και η Θεσσαλονίκη, κατέγραψαν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «έδωσε» 1.999 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.440.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική, από τα 1.999 κρούσματα του Λεκανοπεδίου, τα 623 καταγράφηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους και 100 νεκρούς στα μέσα Δεκεμβρίου

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Τρόμο προκαλούν τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ειδικά για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους από κορονοϊό.

Ο καθηγητής, με βάση τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους και τους 100 νεκρούς ημερησίως.

Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι υπάρχει ένα διάστημα 8-10 ημερών από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οπότε κατεγράφησαν 8.613 νέα κρούσματα, μετά το οποίο εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση στην αυξητική πορεία.

«Έως τότε, θα βλέπουμε γρήγορη αύξηση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι θετικό ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση από τον κόσμο. Αυτή η κίνηση που γίνεται τώρα, θα έχει αποτελέσματα από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά».

Self test εβδομαδιαίως και για τους εμβολιασμένους

«Έχουμε ελάχιστο χρόνο, για να αποφύγουμε την επιλογή της φυσικής ανοσίας από νόσηση. Είναι επιλογή μας αυτή τη στιγμή. Πέραν της υποχρεωτικότητας επίδειξης πιστοποιητικών, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι», τόνισε καταλήγοντας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις