Σε ασφυκτική κατάσταση λειτουργεί το τελευταίο διάστημα το ΕΣΥ ενώ κάθε μέρα που περνά το πρόβλημα επιβαρύνεται κυρίως από τις νέες εισαγωγές Covid περιστατικών με τους ασθενείς να δυσκολεύονται πλέον να νοσηλευτούν σε κλίνες Covid ενώ δυστυχώς αυτήν την εβδομάδα 3 άνθρωποι κατέληξαν εκτός ΜΕΘ καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι ελεύθερο.

Τελευταία τραγική απώλεια αυτή ενός 34χρονου στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» ο οποίος άφησε τη ζωή του ενώ ήταν διασωληνωμένος στο τμήμα Covid και όχι σε κρεβάτι ΜΕΘ, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ήταν ένας νέος άνθρωπος 34 χρονών που διασωληνώθηκε τη Δευτέρα και πέθανε Τετάρτη ξημερώματα Πέμπτης. «Ήταν διασωληνωμένος εκτός μονάδας στο τμήμα covid και θέλαμε να πάμε στη ΜΕΘ covid» είπε η κυρία Παγώνη στο MEGA.

Σύμφωνα με την ίδια το νοσοκομείο ήταν σε καθημερινή επαφή με το ΕΚΑΒ για μπορέσει να βρεθεί κρεβάτι για τον 34χρονο γιατί είχε μόνο ένα παράγοντά κινδύνου την παχυσαρκία, άλλα αυτό δεν κατέστη δυνατόν. «Ήταν υπέρβαρος. Η παχυσαρκία ήταν ένας παράγοντας κινδύνου που επιβάρυνε την περίπτωση του», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Την Πέμπτη ένας 22χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην απλή κλινική Covid-19 του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Ο άτυχος 22χρονος είχε νοσήσει με κορονοϊό και δεν είχε εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο νεαρός νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid-19 με παροχή οξυγόνου, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα, καθώς έπασχε από άσθμα και παχυσαρκία.

Στο «Λαϊκό» ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας της Τετάρτης , χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυρίας Γκάγκα, έως και χθες νοσηλεύονταν 3.633 ασθενείς με COVID-19, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν στο 88% για την επικράτεια και στο 97% για τη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας διαθέτει 1.277 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 σε δημόσια νοσοκομεία, 35 σε στρατιωτικά και 203 σε ιδιωτικά. Από τις κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι για COVID περιστατικά.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών Εντατικής για τους ασθενείς με COVID-19, με περαιτέρω αξιοποίηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα. Ήδη ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία 720 κλίνες νοσηλείας. «Η Αττική έως τώρα δεν πιέστηκε», ανέφερε η υπουργός, που δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να μετατρέψει και στο λεκανοπέδιο κλίνες non COVID σε COVID και να χρησιμοποιήσει κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Το πρόβλημα αφορά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προσδοκά τη συνδρομή περίπου 100 ιδιωτών γιατρών για να βοηθήσουν κυρίως τα νοσοκομεία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα για το επόμενο δίμηνο, προειδοποιώντας ακόμα και για επιτάξεις από την προσεχή Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις