Δύσκολο το σημερινό πρωινό για τους κατοίκους σε Σαντορίνη και Πάρο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τις Κυκλάδες με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, το χαλάζι και τους θυελλώδεις ανέμους έως και 9 μποφόρ, προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Στη Σαντορίνη, σε περιοχές, όπως η Μεσαριά, τα στενά έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο.

Μάλιστα, μηχανήματα του δήμου έχουν βγει στους δρόμους και επιχειρούν να απομακρύνουν το χαλάζι, ώστε να κρατήσουν ανοιχτή την κυκλοφορία. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται και η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει το πρωί τους 1-2 βαθμούς.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι υπηρεσίες της περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή για χαλαζόπτωση και κλήθηκαν άμεσα, υπό την εποπτεία του αντιπεριφερειάρχη και επάρχου Θήρας Χαράλαμπου Δαρζέντα στην διαχείριση..

«Η κλιματική αλλαγή μας δίνει εικόνες και καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα νησιά μας. Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και οφείλουμε όλοι να προσαρμόσουμε πολιτικές, πρακτικές και συνήθειες σε αυτή την πραγματικότητα.

Από την πλευρά μας, οργανώνουμε την πολιτική προστασία με τρόπο που μέχρι σήμερα μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις, αλλά καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χατζημάρκος.

Σύμφωνα με το naxospress.gr, σε Φηρά, Μεσσαριά, Καρτεράδος και Μονόλιθος πλημμύρισαν ακόμη και αίθουσες σχολείων με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή και μαθημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι έπεσαν έως τις 10 το πρωί περίπου 44 χιλιοστά βροχόπτωσης όταν πέρυσι ήταν μόλις 8 χιλιοστά όλο τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο που μας πέρασε το σύνολο της βροχόπτωσης με 74 χιλιοστά…

Ενδεικτικής της κατάστασης είναι η κίνηση πολίτη να δέσει το αυτοκίνητό του με σχοινί για να μην το πάρει το .. ποτάμι.

Χαλαζόπτωση στην Πάρο

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε την Πέμπτη και η Πάρος καθώς η έντονη βροχόπτωση με τους πυκνούς κεραυνούς, που προκάλεσε διακοπές ρεύματος, τελικά συνεχίστηκε με χαλαζόπτωση.

Τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν σε ρυάκια τα στενά σοκάκια στις Λεύκες, το ορεινό γραφικό χωριό.

Πηγή: naxospress.gr, cycladew24.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις