Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι καλλιτέχνες, που όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, προχωρούν «ακόμα πιο δυναμικά» με κινητοποιήσεις.

Για την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική – πανκαλλιτεχνική απεργία και προχωρούν σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος «πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ η ρύθμιση «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» προσθέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

Η τροπολογία «καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Στην 48ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, εκτός από το Σωματείο Τεχνικών Θεάτρου Ελλάδος, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ενώ και η ΟΛΜΕ συμμετέχει με τρίωρες στάσεις εργασίας και τις δύο ημέρες (11 π.μ.-2 μ.μ.). Από πλευράς της, η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (11 π.μ.-2 μ.μ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κοροϊδία Μητσοτάκη και των θλιβερών υπουργών του στους καλλιτέχνες δεν θα περάσει

“Εδώ και τρεις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί με προσωπικό του μήνυμα στους καλλιτέχνες ότι θα πάρει πίσω το έκτρωμα του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία τους. Αφού επιχείρησε να δημιουργήσει προσδοκίες μετά εξαφανίστηκε και αυτός και οι υπουργοί του”, υπογραμμίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Όπως αποδεικνύεται οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες του Σαββάτου δεν είχαν άλλο σκοπό από το να διασπάσουν το μέτωπο των καλλιτεχνών, να αναβάλλουν τη μαζική παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και να μπλοκάρουν τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση”, σημειώνει, επισημαίνοντας ότι “ο κ. Μητσοτάκης από προχθές – προσωπικά ο ίδιος – συμμετέχει στον εμπαιγμό των καλλιτεχνών που όλο αυτό το διάστημα είχαν αναλάβει η κ. Κεραμέως, ο κ. Βορίδης, η κ. Μενδώνη και ο κ. Γιατρομανωλάκης”. “Οι άνθρωποι αυτοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να λένε ψέματα και να εξυπηρετούν συμφέροντα. Το δίκιο των καλλιτεχνών είναι γι’ αυτούς ψιλά γράμματα”, συμπληρώνει και καταλήγει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, στέκεται στο πλευρό όλων των καλλιτεχνών όλων των κλάδων που θα λάβουν μέρος στην απεργία της Τετάρτης 1/2 και της Πέμπτης 2/2 και που θα βρίσκονται στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην Πλατεία Συντάγματος, ώστε να ακουστεί μια ισχυρή φωνή προκειμένου να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να κοπεί το δούλεμα της κυβέρνησης στον καλλιτεχνικό κόσμο. Η κοροϊδία Μητσοτάκη και των θλιβερών υπουργών του δεν θα περάσει”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις