Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 2023, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στο Φαρμακονήσι.

Την Τετάρτη, η εφημερίδα «Δημοκρατία» έφερε στο «φως» το βίντεο ντοκουμέντο. το οποίο αποδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πόσο κοντά και με πόσο μεγάλη ταχύτητα πλησιάζει η τουρκική ακταιωρός το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού, με κίνδυνο να το εμβολίσει. Οι Έλληνες λιμενικοί βρίσκονται στη πρύμνη του σκάφους, με τα όπλα στα χέρια και έτοιμοι να αντιδράσουν.

Μετά τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά, το τουρκικό σκάφος επιβραδύνει και ξεκινά να απομακρύνεται. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, καθώς τέτοιου είδους επεισόδια γίνονται συχνά, δηλαδή τουρκικά σκάφη προσπαθούν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά και, μάλιστα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, στις αρχές Ιανουαρίου, η Τουρκία είπε τη δική της «ιστορία», ισχυριζόμενη ότι η ακταιωρός της απομάκρυνε το ελληνικό σκάφος, καθώς «παρενοχλούσε τους Τούρκους ψαράδες».

Τότε, ο υπουργός Εξβτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με την παράνομη δραστηριότητα αλιευτικών της Τουρκίας, στο Φαρμακονήσι, και την προκλητικότητα της τουρκικής ακταιωρού, που αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο», σε θάλασσα και αέρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις