Η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Εμέρ Κουκ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός του εμβολίου της AstraZeneca τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οποιεσδήποτε παρενέργειες έχουν προέλθει από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πάντως την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να προκύψει νεότερη ενημέρωση, καθώς θα έχει γίνει επαναξιολόγηση των δεδομένων.

Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους – ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο. Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία. Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση;

Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμόνων για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη. Την Πέμπτη θα φτάσουμε σε συμπέρασμα από τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και θα ενημερώσουμε τον κόσμο».

Δείτε τη σχετική ενημέρωση που προέκυψε το μεσημέρι της Τρίτης:

Το εμβόλιο είναι ασφαλές σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση για όσους είναι 65+ ετών. 

Ο λόγος της σημερινής συνέντευξης:

Οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δέχθηκαν αυξανόμενη πίεση για να ξεκαθαρίσουν τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 την Τρίτη, καθώς πολλές χώρες ανέστειλαν τη χρήση τους, σε ένα περαιτέρω πλήγμα για την ανάπτυξη εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί μεταξύ των 17.000.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε αυτό το πλαίσιο, 17 ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία) έχουν αναστείλει τη χρήση του.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η σχετική απόφαση-σύσταση από τον ΕΜΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις