Αιφνιδιασμένος ο Πούτιν από τα πλήγματα του Κιέβου - Αναντικατάστατα τα αεροσκάφη που καταστράφηκαν
Την ώρα που όλα έδειχναν «ναυάγιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ουκρανία «αναγκάζει» τους Ρώσους να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Προς την πλευρά της Ουκρανίας αρχίζει και πάλι να γέρνει η ζυγαριά του πολέμου. Τα τελευταία διαδοχικά πλήγματα που κατάφερε το Κίεβο στη ρωσική πολεμική μηχανή έχουν και τακτική αλλά και στρατηγική αξία, καθώς δεν έγιναν επί του πεδίου της μάχης στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα. Σκοπός είναι όμως να μεταφέρουν την πίεση προς τη Μόσχα και να την πιέσουν να προσέλθει πραγματικά και όχι προσχηματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το πλάνο για τον Ζελένσκι και την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι κυνικά ρεαλιστικό καθώς θέλουν να υπονομεύσουν την αίσθηση ασφάλειας του Κρεμλίνου, ώστε να πιέσουν τον Πούτιν και τη Ρωσία σε ανακωχή. Μάλιστα, η έλλειψη νουθεσιών από τις ΗΠΑ ή τις χώρες της Δύσης προς το Κίεβο, έπειτα από τα χτυπήματα στα αεροδρόμια των στρατηγικών βομβαρδιστικών και τη γέφυρα της Κριμαίας αποδεικνύουν ότι τα πλήγματα αυτά έχουν τη συναίνεση των συμμάχων της Ουκρανίας και προφανώς την αποδοχή τους, προκειμένου να πιεστεί η Ρωσία να έλθει ουσιαστικά και όχι με σκοπό τη χρονοτριβή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η στρατηγική αποτροπή της Μόσχας μπλέχτηκε στον «Ιστό της Αράχνης»
Μετά το εντυπωσιακό χτύπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ιστός της Αράχνης» με τα FPV drones στις βάσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας, η πολεμική μηχανή του Πούτιν δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα καθώς καταστράφηκαν οπλικά συστήματα που πολύ απλά δεν μπορούν να αντικατασταθούν και η αξία τους είναι ανυπολόγιστη όχι μόνο για τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία, αλλά και ως απειλή απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και τους άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες.

Τα ίδια βομβαρδιστικά που πλήττουν την Ουκρανία και καταστράφηκαν στο έδαφος είναι αυτά που μεταφέρουν τα πυρηνικά της Ρωσίας και αποτελούν το μακρύ χέρι της σε έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Το γεγονός δε ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν μπορούν να παραχθούν και να αντικατασταθούν κάνουν την απώλειά τους δυσθεώρητη.
Σύμφωνα με τους New York Times, η επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης» έπληξε σοβαρά τις στρατηγικές δυνατότητες της Μόσχας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή ή σοβαρή ζημιά σε έως και 20 ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων έξι βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς Tu-95 και τεσσάρων TU-22M, καθώς και πολεμικών αεροσκαφών Α-50, τα οποία είναι κρίσιμα για τον εντοπισμό αεράμυνας και κατευθυνόμενων πυραύλων.

Το τρίτο πλήγμα στη γέφυρα της Κριμαίας
Πριν καλά καλά η Ρωσία αντιληφθεί και μπορέσει να επεξεργαστεί τον «Ιστό της Αράχνης» ήρθε το νέο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.
Τα πλήγματα αυτά, που συνδυάζουν εντυπωσιακή στρατιωτική αποτελεσματικότητα με ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα, έχουν αιφνιδιάσει τη Ρωσία και, όπως τονίζουν οι αναλύσεις των Financial Times και του Sky News, έχουν θέσει το Κρεμλίνο σε μια ουσιαστικά δύσκολη και απρόσμενη θέση.
Η επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία εκτελέστηκε με υποβρύχια εκρηκτικά από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), πέραν της στρατηγικής της σημασίας ως ζωτικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης για τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αποτελεί μια τεράστια επικοινωνιακή και συμβολική νίκη για το Κίεβο, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Sky News στη Μόσχα.
Η επιχείρηση αυτή, που σχεδιαζόταν επί μήνες και προκάλεσε σοβαρές ζημιές με έκρηξη ισοδύναμη με 1.100 κιλά TNT, υπογραμμίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπά τους πιο εμβληματικούς στόχους του Κρεμλίνου, αποδεικνύοντας ότι καμία υποδομή δεν είναι απρόσβλητη.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Αυτά τα αντισυμβατικά πλήγματα έχουν θέσει τη Ρωσία σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αναγκάζοντας τον Πούτιν να αντιμετωπίσει προβλήματα, ζητήματα και επιλογές που πίστευε ότι είχε οριστικά επιλύσει. Η νέα αυτή προσέγγιση του Κιέβου, η οποία φαίνεται να λαμβάνεται ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα: η συνέχιση του πολέμου θα έχει σοβαρό και απρόβλεπτο κόστος, ακόμη και εντός του ρωσικού εδάφους.
Η νέα αυτή στρατηγική, αν και ριψοκίνδυνη, έχει φέρει αμηχανία και αιφνιδιασμό όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε διεθνείς παράγοντες. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς θα απαντήσει ο Πούτιν και αν η κλιμάκωση θα οδηγήσει στη χρήση κάποιου εκ των λεγόμενων «υπερόπλων» της Ρωσίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στον πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσκληση που απηύθυνε το ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση του Κιέβο για συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Xάγη στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πρόσφατα, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

