Η πιο αδίστακτη βαρόνος ναρκωτικών όλων των εποχών: Όχι δεν είναι ο Εσκομπάρ αλλά Βασίλισσα...
Η ίδια η Βασίλισσα λάτρευε τα ναρκωτικά. Από τα 18 της, όταν ανέβηκε στο θρόνο, ξεκινούσε κάθε πρωί με μια γουλιά λάβδανο , όπιο ανακατεμένο με αλκοόλ, για να πάνε κάτω οι πόνοι και οι σκοτούρες.

Ξεχάστε τον Πάμπλο Εσκομπάρ και τον Ελ Τσάπο. Πολύ πριν γεννηθούν οι διαβόητοι βαρόνοι της Κολομβίας και του Μεξικού, μια γυναίκα είχε χτίσει την πιο αδίστακτη αυτοκρατορία ναρκωτικών που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης: η Βασίλισσα Βικτώρια.
Καμία ζούγκλα, κανένα καρτέλ – μόνο στέμμα
Η Βικτώρια δεν ζούσε κυνηγημένη σε κρησφύγετα και κρυφές βίλες. Δεν έκρυβε τίποτα από κανέναν. Τα «μαύρα» έσοδα της αυτοκρατορίας της έθρεφαν το βρετανικό στέμμα και έκαναν την Αυτοκρατορία ασταμάτητη. Κανένας νόμος, κανένας ελεγκτής, κανένας αστυνομικός – όλοι μισθοδοτούνταν από τα κέρδη της.
Λάβδανο και κοκαΐνη στο παλάτι
Η ίδια η Βασίλισσα λάτρευε τα ναρκωτικά. Από τα 18 της, όταν ανέβηκε στο θρόνο, ξεκινούσε κάθε πρωί με μια γουλιά λάβδανο , όπιο ανακατεμένο με αλκοόλ, για να πάνε κάτω οι πόνοι και οι σκοτούρες.
Η κοκαΐνη; Ακόμα καλύτερη. Η Βικτώρια τη μασούσε σε τσίχλα ή την έπινε σε κρασί, για να δαμάσει πονοδόντους και να ανεβάσει αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάμε: ήταν μια έφηβη που έπρεπε να σταθεί απέναντι σε υπουργούς και στρατηγούς.
Χλωροφόρμιο και κάνναβη στο πρωτόκολλο
Η λίστα δεν σταματούσε εκεί. Για τις κράμπες της περιόδου έπαιρνε υγρή κάνναβη, ενώ στον τοκετό έλυνε το πρόβλημα με χλωροφόρμιο και το περιέγραφε ως «απερίγραπτη απόλαυση». Ο ιστορικός Τόνι ΜακΜάχον το είπε καθαρά: «Η Βικτώρια αγαπούσε τα ναρκωτικά της».
Η Αυτοκρατορία του Οπίου
Η προσωπική της χρήση ήταν το λιγότερο. Το μεγάλο κόλπο, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο περιοδικό ΤΙΜΕ ήταν το όπιο που έσπρωχνε η Βρετανική Αυτοκρατορία στην Κίνα. Ο κόσμος έπινε τσάι από την Κίνα, αλλά η Βρετανία δεν είχε τίποτα να δώσει πίσω – μέχρι που ανακάλυψε το όπιο από τις φυτείες της Ινδίας.
Οι Κινέζοι εθίζονταν – οι Βρετανοί πλούτιζαν
Οι Κινέζοι λάτρεψαν το όπιο, εθίζονταν ακαριαία και πλήρωναν ό,τι ζητούσαν οι Βρετανοί. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Βικτώρια αντέστρεψε το εμπορικό έλλειμμα και έβλεπε τα ασημένια νομίσματα να ρέουν από το Πεκίνο στο Λονδίνο.
Ο πόλεμος που γονάτισε την Κίνα
Η Κίνα προσπάθησε να αντισταθεί. Ο αξιωματούχος Λιν Ζεξού έστειλε επιστολή στη Βικτώρια, εκλιπαρώντας να σταματήσει το δηλητήριο. Η βασίλισσα την αγνόησε. Όταν ο Λιν κατάσχεσε και πέταξε 2,5 εκατομμύρια λίβρες οπίου στη θάλασσα, η απάντηση ήταν πόλεμος.
Οι Βρετανοί διέλυσαν τον κινεζικό στρατό, υπέγραψαν ταπεινωτικές συνθήκες, πήραν το Χονγκ Κονγκ και άνοιξαν όλα τα λιμάνια τους για περισσότερο όπιο.
Μια έφηβη που έγραψε ιστορία
Μια έφηβη με στέμμα ανάγκασε έναν πανάρχαιο πολιτισμό να γονατίσει. Χάρη στη «βασίλισσα του οπίου», η Κίνα μπήκε στον «αιώνα της ταπείνωσης» και η Βρετανία στήριξε την αυτοκρατορία της στην πιο επικερδή ναρκο-μπίζνα της ιστορίας.
Κοκαΐνη μόνο για το παλάτι
Το πιο ειρωνικό; Η Βικτώρια πίστευε ότι η κοκαΐνη ήταν τόσο «καθαρή» και ευεργετική, που δεν την πούλησε ποτέ στους Κινέζους. Το όπιο ναι με το τσουβάλι. Η κοκαΐνη, όμως, έμενε για το πρωινό της Αυτοκράτειρας.