Η αγεφύρωτη διαφορά βασιλιά Φελίπε και πρίγκιπα Ουίλιαμ - Τι είναι αυτό που τους χωρίζει
Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων αλλά μια λεπτομέρεια διαχωρίζει τη Θαρθουέλα από το Μπάκιγχαμ.

Οι κανόνες των διαφόρων βασιλικών οίκων σε όλο τον κόσμο τείνουν να είναι παρόμοιοι, ειδικά όσον αφορά το αυστηρό πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθούν στις διάφορες θεσμικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για την πιο ιδιωτική σφαίρα, οι διαφορές είναι σαφώς πιο εμφανείς. Ειδικά ανάμεσα σε δυο από τις μεγαλύτερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Της Ισπανίας και της Αγγλίας.
Η μεγάλη διαφορά
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μονάρχες δεν έχουν την υποχρέωση να μοιράζονται τις φορολογικές τους δηλώσεις, στην ισπανική βασιλική οικογένεια όλα διέπονται από διαφάνεια. Στην πραγματικότητα, τόσο ο Φελίπε όσο και η Λετίθια υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις κάθε χρόνο όπως κάθε άλλος πολίτης.
Βορειότερα όμως, στην αγγλική βασιλική οικογένεια, το μοντέλο αυτό είναι άγνωστο. Την 1η Ιουλίου, οι μισθοί της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ήρθαν στο φως μέσω μιας έκθεσης που αποκάλυπτε τα συνολικά τους κέρδη.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να ακολουθηθεί καμία πορεία διαφάνειας ως προς τα οικονομικά ζητήματα της οικογένειάς του. Μάλιστα, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, αρνείται κατηγορηματικά να αποκαλύψει το ποσό του φόρου που πληρώνει ετησίως.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του βασιλιά Καρόλου προέρχεται από το Δουκάτο της Κορνουάλης, από το οποίο αποκόμισε σχεδόν 33 εκατομμύρια λίρες μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024.
Αυτό το χρηματικό ποσό δεν στηρίζει απλώς τον διάδοχο του θρόνου αλλά και την Κέιτ μαζί με τα τρία παιδιά τους. Το Παλάτι του Κένσινγκτον χρησιμοποιεί επίσης μέρος του εισοδήματος για να πληρώνει τους μισθούς του προσωπικού, οι οποίοι αυξήθηκαν πέρυσι από 66 σε 68 υπαλλήλους.
Ο Ίαν Πάτρικ, προσωπικός γραμματέας του Πρίγκιπα της Ουαλίας, παραδέχτηκε ότι πληρώνει το υψηλότερο ποσό. «Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας πληρώνει τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος σε σχέση με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας», δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό Hello.
Η διαφάνεια της ισπανικής βασιλικής οικογένειας
Όμως στην βασιλική οικογένεια της Ισπανίας είναι σαφές ότι ο Φελίπε και Λετίθια δεν θα διέπρατταν καμία παρατυπία και ότι θα αποκάλυπταν όλα τα έξοδά τους ανά πάσα στιγμή στο πλαίσιο της διαφάνειας που έχει εφαρμόσει ο μονάρχης από το 2014.
Έτσι, ο ισπανικός λαός έχει τη δυνατότητα να βλέπει πόσα χρήματα λαμβάνει η βασιλική οικογένεια από τους δημόσιους πόρους, δηλαδή τι μισθό παίρνει κάθε ανώτατο μέλος.
Μάλιστα, κάθε χρόνο δημοσιεύεται μια λίστα με όλα τα δώρα που έλαβαν τα διάφορα ενεργά μέλη της. Ωστόσο για να τα κρατήσουν, τα αντικείμενα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για το 2024, τα Ανάκτορα της Θαρθουέλα ανακοίνωσαν ότι οι λογαριασμοί θα έχουν τελικά θετικό κλείσιμο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.