Καμπανάκι από τους ειδικούς: Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο έφηβοι θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2030
Αυτή η γενιά είναι η πρώτη που θα μεγαλώσει κάτω από σκληρότερες κλιματικές συνθήκες.

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο έφηβοι σε όλο τον κόσμο θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030, λένε οι ειδικοί.
Η υγεία των εφήβων βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής», επισημαίνει η Επιτροπή Lancet για την υγεία και την ευημερία των εφήβων.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι κύριοι παράγοντες κακής υγείας μεταξύ των εφήβων έχουν μετατοπιστεί από τα τσιγάρα και το αλκοόλ στην αύξηση του σωματικού βάρους και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Προβλέπουν ότι 464 εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέχρι το 2030 - 143 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2015.
Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η κατάχρηση ουσιών μεταξύ των εφήβων έχει μειωθεί.
Τα ευρήματα προκύπτουν καθώς ξεχωριστή έρευνα υποστήριξε ότι τα εμβόλια απώλειας βάρους για τα παχύσαρκα παιδιά θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συγκρούσεων των γονέων γύρω από τα γεύματα. Τα εμβόλια απώλειας βάρους λειτουργούν μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό, αλλά είναι γνωστό ότι προκαλούν ναυτία, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και προβλήματα όρασης.
Σημαντική «υστέρηση» της προόδου στην υγεία των εφήβων
Η σημερινή έκθεση του Lancet προειδοποιεί ότι η πρόοδος στην υγεία των εφήβων «υστερεί σημαντικά» σε σχέση με τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στην υγεία και την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, προσθέτοντας ότι τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια «να υπονομευθούν» από την αύξηση της κακής υγείας, καθώς τα παιδιά εισέρχονται στην εφηβεία.
Με τη στροφή προς έναν όλο και περισσότερο διαδικτυακό κόσμο, η Επιτροπή τάχθηκε επίσης κατά του υπερβολικού περιορισμού της πρόσβασης. Η Αυστραλία ενέκρινε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο.
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν επίσης ότι αυτή η γενιά είναι η πρώτη που θα μεγαλώσει κάτω από σκληρότερες κλιματικές συνθήκες, καθιστώντας την «την πρώτη ομάδα ανθρώπων που θα ζήσει ολόκληρη τη ζωή της βιώνοντας τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Σε δήλωσή της, η συμπρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Sarah Baird, από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η υγεία και η ευημερία των εφήβων παγκοσμίως βρίσκεται σε οριακό σημείο, με μικτή πρόοδο που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ενώ η χρήση καπνού και αλκοόλ έχει μειωθεί και η συμμετοχή στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν αυξηθεί έως και οκταπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και υπάρχει ένα αυξανόμενο βάρος της κακής ψυχικής υγείας των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο».
Και προσθέτει: «Επιπλέον, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι του κόσμου κινδυνεύουν να επιδεινωθούν από αναδυόμενα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες συγκρούσεις και η ταχεία μετάβαση σε έναν πιο ψηφιακό κόσμο. Η επένδυση στην υγεία και την ευημερία των νέων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του συλλογικού μας μέλλοντος».