Κατσιματίδης: «O Τραμπ θα κάνει σπουδαία δουλειά για την Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι ασφαλής»
Τι είπε ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη.


«O Τραμπ θα κάνει σπουδαία δουλειά για την Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι ασφαλής» τόνισε ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη.
«Πολλοί με ρώτησαν για τον πρόεδρο Τραμπ, επειδή είμαι φίλος του εδώ και πολλά χρόνια. Και όπως γνωρίζετε αρκετοί από εσάς, είμαι επίσης παλιός φίλος του προέδρου Kλίντον. Η φιλοσοφία μου είναι ότι δεν έχει σημασία αν είσαι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός. Σημασία έχει η κοινή λογική και το να κάνεις το σωστό για την πόλη μας, την Πολιτεία μας, τη χώρα μας, τον κόσμο. Και πιστεύω πως τόσο ο πρόεδρος Κλίντον όσο και ο πρόεδρος Τραμπ διαθέτουν αυτή την κοινή λογική. Και το ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι η κοινή λογική δεν είναι τελικά και τόσο κοινή. Όπως γνωρίζετε, οι κύριες επιχειρηματικές μας δραστηριότητες είναι στην ενέργεια και τα ακίνητα», ανέφερε ο επιφανής Ελληνοαμερικανός.
«Δεν είναι πολεμοχαρής ο Τραμπ»
Είπε ακόμη πως όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαινε υποψήφιος, κάποιοι έλεγαν πως είναι πολεμοχαρής. «Εγώ πιστεύω πως είναι ειρηνόφιλος. Θέλει ειρήνη στον κόσμο. Για αυτόν τον σκοπό αφιερώνει τη ζωή του. Δουλεύει 15 ώρες την ημέρα για να το πετύχει. Τον πληγώνει βαθιά, τον πληγώνει να βλέπει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς να πεθαίνουν κάθε εβδομάδα».
Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιματίδης ανέφερε: «Και δεν υπάρχει σκοπός σ’ αυτόν τον πόλεμο. Εξηγώ ξανά και ξανά πώς ξεκίνησε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν. Η Κίνα το κατέλαβε. Εμείς παραιτηθήκαμε. Αυτοί πήραν εξοπλισμό αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος απλά έφυγε. Τα άφησε όλα εκεί. Και ο Πούτιν λέει: "Α, η Κίνα αυτό και εκείνο, ίσως είναι ώρα να επιτεθούμε στην Ουκρανία". Αν ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος το 2024, ο Πούτιν δεν θα είχε επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί».
«Κάναμε πλούσιους Ρώσους και Ιρανούς»
«Και κοιτάξτε τι έγινε στο Αφγανιστάν. Κοιτάξτε τι γίνεται τώρα. Είχαμε δικαιώματα για τις γυναίκες εκεί. Δεν ξέρω γιατί δεν τα θυμόμαστε. Και κοιτάξτε τι γίνεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Πυροβολούν δεξαμενόπλοια και χύνεται πετρέλαιο. Πού είναι οι περιβαλλοντιστές; Κανείς. Κανείς δεν λέει "Θεέ μου, είναι φρικτό αυτό που κάνουν οι Ιρανοί". Και ποιος πληρώνει τους Ιρανούς; Η Αμερική. Θα πείτε: "Τι εννοείς;". Όταν ο Μπάιντεν μείωσε την παραγωγή πετρελαίου, η τιμή από 50-60 δολάρια το βαρέλι που ήταν επί Τραμπ, εκτοξεύτηκε στα 100, πήγε στα 120 και σταθεροποιήθηκε γύρω στα 80-90. Τι έγινε; Κάναμε πάλι τους Ρώσους πλούσιους. Το ίδιο και τους Ιρανούς. Οι Ιρανοί παρήγαγαν μόνο 400.000 βαρέλια τη μέρα. Με τον Μπάιντεν, παράγουν 2-3 εκατομμύρια. Και τα πουλάνε στην Κίνα. Και έχουν τόσα χρήματα που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Τα ξοδεύουν σε εγκληματίες. Τα δίνουν στη Μόσχα, στον Άσαντ, στους Χούθι. Τους πληρώνουν για να πάνε και να επιτεθούν», εξήγησε.
Ο κ. Κατσιματίδης τόνισε ότι ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός αλλά επιχειρηματίας. «Βλέπει ένα κτίριο και λέει "θέλω να φέρω λεφτά σε αυτό το κτίριο". Έτσι λειτουργεί και στη διεθνή σκηνή. Εμείς οι Νεοϋορκέζοι τον ξέρουμε. Αλλά η διεθνής κοινότητα σοκάρεται. Είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς, αυτός είναι. Θέλει να κάνει συμφωνία με τον καθένα, με κάθε χώρα. Θέλει δίκαιες συμφωνίες, όχι να βλάψει άλλους», είπε.
Συνεχίζοντας αποκάλυψε το εξής: «Κάποιοι με ρώτησαν από τον ελληνικό Τύπο: θα προστατέψει την ειρήνη; Απόλυτα. Δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι κακό στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Ισραήλ. Για να παραμείνει ο ελεύθερος κόσμος ελεύθερος, πρέπει οι ΗΠΑ να είναι ισχυρές. Αλλιώς, τίποτα δεν λειτουργεί. Πώς βλέπω τις διατλαντικές σχέσεις; Ο Τραμπ θέλει να τα πετύχει όλα γρήγορα. Θέλει να έχει έναν ισχυρό στρατό. Θέλει να κάνει δουλειές. Και όσοι δεν τον ξέρουν, πανικοβάλλονται».
Χατζηβασιλείου: «Η Ελλάδα επενδύει στην διασυνδεσιμότητα»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Tάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο συνέδριο, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα επενδύει στην διασυνδεσιμότητα. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε και πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να οικοδομήσουμε τους τις ενεργειακές διασυνδέσεις που χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή στο εγγύς μέλλον. Όπως γνωρίζετε, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλούσια σε αποθέματα φυσικού αερίου. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ, και είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι από αυτές τις εξελίξεις. Ο στόχος μας είναι σαφής: να βρούμε μια βιώσιμη εναλλακτική για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ως προς αυτό - είναι ο ευρωπαϊκός στόχος και η Ελλάδα υπηρετεί πραγματικά αυτή την αποστολή».

Είπε ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει σημαντικά στην προσπάθεια να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. «Σας ανέφερα τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης και τον τερματικό σταθμό στη Ρεβυθούσα. Γνωρίζετε ότι εργαζόμαστε πάνω στον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου, ο οποίος θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια από την Ελλάδα προς τις βόρειες χώρες της ηπείρου μας. Και φυσικά, έχουμε τις δύο υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που ανέφερα προηγουμένως — τη μία με την Αίγυπτο και την άλλη με την Κύπρο και το Ισραήλ — που θα μας ενώσουν σε ένα κοινό δίκτυο. Επιπλέον, υπάρχει και μια ακόμη κρίσιμη πρωτοβουλία: το IMEC (India–Middle East–Europe Economic Corridor). Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι, όταν μιλάμε για ενέργεια, αυτή η πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση του οράματος αυτού του οικονομικού διαδρόμου», εξήγησε. Ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη του IMEC προς τις ευρωπαϊκές αγορές και σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί μία ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη.
«Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία»
Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε: «Κανείς δεν αρνείται ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, αλλά όταν μιλάμε για ένα σχήμα όπως το 3+1 αναφερόμαστε σε παρόμοιες δημοκρατικές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Κανείς δεν απόκλεισε την Τουρκία από αντίστοιχα σχήματα, αλλά εάν η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ακόμα κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκτός από αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο όραμα για την περιοχή και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε μια διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, τα προηγούμενα χρόνια και είναι πολύ σημαντική.
»Όπως γνωρίζετε έχουμε μια αποκλειστική διαφορά. Η Ελλάδα πιστεύει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, αλλά η Τουρκία πιστεύει ότι η ατζέντα πρέπει να εμπλουτιστεί με άλλα ζητήματα που δεν υπάρχουν σύμφωνα με την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ακόμα μπορούμε να συζητήσουμε και να διατηρήσουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Αυτή είναι μια επιλογή υπευθυνότητας και είμαι πολύ περήφανος που υπηρετώ σε μια κυβέρνηση που διαλέγει αυτό τον δρόμο. Εννοώ την επαφή με την Τουρκία παρά τις διαφορετικές προσέγγισες που έχουμε σε αρκετά θέματα».
Iωαννίδης: «Συμφωνήθηκε η αναζωογόνηση του σχήματος 3+1»
Ο Νικόλας Iωαννίδης, υφυπουργός Μετανάστευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από το 2019, ο μηχανισμός 3+1 έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Πρόκειται για ένα ευέλικτο στρατηγικό φόρουμ, που ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες επί του πεδίου. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διευρυμένη περιοχή καθιστούν τον μηχανισμό 3+1 ολοένα και πιο επίκαιρο. Ο νόμος “Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act” του 2019, που υιοθετήθηκε κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, υπήρξε καθοριστικός για την εμβάθυνση της συνεργασίας 3+1 σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η ασφάλεια και η οικονομική συνεργασία.
»Όπως ήδη ανέφερε ο υπουργός, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ συμφώνησαν στην αναζωογόνηση του σχήματος 3+1 και, τελικώς, αναθεώρησαν το πλαίσιο του ώστε να είναι πιο ανοικτό και ευέλικτο. Επιπλέον, η φόρμουλα 3+1 συνδέεται στενά με γεωοικονομικές πρωτοβουλίες που αφορούν το κλίμα, την εξωτερική πολιτική και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, καθώς και άλλες συναφείς διαστάσεις. Αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τις βασικές προτεραιότητες και τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στην περιοχή όσο και πέραν αυτής».