Κέρδισε 6,5 εκατομμύρια ευρώ στο λαχείο και κατέληξε άστεγος - Η απίστευτη ιστορία 73χρονου Ισπανού
Ο Φρανσίσκο Γκερέρο ζήτησε συμβουλές για το πώς να διαχειριστεί τα χρήματα από τράπεζα, η οποία τον προέτρεψε να επενδύσει σε προϊόντα υψηλού ρίσκου.

«Κέρδισα 6,5 εκατομμύρια ευρώ στο λαχείο, αλλά κατέληξα άστεγος, αφού μια τράπεζα μου κατέστρεψε τη ζωή». Με αυτά τα λόγια, ο Φρανσίσκο Γκερέρο περιγράφει την απίστευτη περιπέτεια στην οποία μπήκε, όταν μια τράπεζα τον συμβούλευσε να κάνει μια σειρά από «τοξικές» επενδύσεις.
Ο 73χρονος Ισπανός κέρδισε το τζακπότ των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ πριν από χρόνια, αλλά δεν έλαβε ούτε σέντ από τα απροσδόκητα κέρδη του λόγω κακών συμβουλών.
Ο οικοδόμος από το Κάντιθ, αγόρασε ένα λαχείο της ισπανικής λοταρίας BonoLoto τον Δεκέμβριο του 2005. Όταν κληρώθηκαν οι αριθμοί του, αρχικά δεν ήταν σίγουρος για το μέγεθος των κερδών του. Η Ισπανία είχε μεταβεί στο ευρώ μόλις λίγα χρόνια πριν κι έτσι όταν ενημερώθηκε για την καλή του τύχη, πίστεψε λανθασμένα ότι είχε κερδίσει μόνο 40.000 ευρώ.
Μόνο αργότερα κατάλαβε το μέγεθος του πλούτου του. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως άνθρωπο «χωρίς εκπαίδευση» και «εντελώς αδαή σε οικονομικά ζητήματα», ο Φρανσίσκο ζήτησε συμβουλές από τράπεζα για το πώς να διαχειριστεί τον νεοαποκτηθέντα πλούτο του.
Όπως είπε στη Mirror: «Υπέγραψα επειδή τους εμπιστευόμουν. Με κάλεσαν αρκετές φορές για μεσημεριανό γεύμα και μετά με πήγαν στην τράπεζα για να υπογράψω. Με δύο ποτήρια κρασί, ήμουν ζαλισμένος και υπέγραφα ό,τι μου έλεγαν. Μέχρι σήμερα, ακόμα δεν ξέρω τι υπέγραψα. Δεν μπορώ καν να το προφέρω».
Του ενημέρωσαν ότι η καλύτερη κίνηση θα ήταν να επενδύσει όλα τα χρήματά του σε χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης. Υποστηρίζει ότι δεν κατάλαβε τα έγγραφα που υπέγραψε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την τράπεζα.
Ποσό που αντιστοιχεί σε 270 χρόνια δουλειάς
Ο Φρανσίσκο έκανε οικονομία και σκορπούσε τα χρήματα που πίστευε ότι έχει στην τράπεζα, αλλά το 2009, μια χειρουργική επέμβαση στο γόνατο τον οδήγησε να ανακαλύψει ότι οι επενδύσεις του σε «τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα» είχαν εξαφανίσει την περιουσία του. Υπολόγισε ότι είχε χάσει ένα ποσό που θα του χρειαζόταν πάνω από 270 χρόνια για να το κερδίσει ως οικοδόμος.
Συντετριμμένος αναζήτησε τη δικαίωση μέσω των δικαστηρίων. Αντιμετώπισε τη ζοφερή πραγματικότητα της αδυναμίας πληρωμής του στεγαστικού δανείου του. Στοιχειωμένος από την απειλή της έξωσης, ο Φρανσίσκο αντεπιτέθηκε και κέρδισε σε τρεις ξεχωριστές νομικές μάχες εναντίον της τράπεζας.
Σε μια ιστορική απόφαση το 2016, η τράπεζα αναγκάστηκε να αποζημιώσει τον Φρανσίσκο με 1,06 εκατομμύρια ευρώ επειδή δέσμευσε τα χρήματά του σε «σύνθετα προϊόντα». Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, ο Φρανσίσκο απέσπασε επιπλέον 1,2 εκατομμύρια ευρώ για τις επενδύσεις των δύο απογόνων του, έχοντας επενδύσει από 600.000 ευρώ ο καθένας. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε σαφές «ελάττωμα στη συναίνεση».