Η δήλωση Αρβελέρ είχε έντονο εθνικιστικό “χρώμα” και πολλά αλυτρωτικά στοιχεία, ενώ… είπε πως δεν θα εκπλαγεί αν έχουν δακρύσει οι εικόνες. “Για μένα είναι η δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά της Αγιά Σοφιάς έχουνε δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιον χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες: Για όλη την Χριστιανοσύνη. Αλλά όταν ένας λαός πανηγυρίζει για αυτό το σκανδαλώδες δυστύχημα, την απόφαση του Ερντογάν, ξέρουμε πως έχουμε να κάνουμε με μία βαρβαρότητα”. “Το ξαναλέω, η άλωση η πραγματική της Πόλης έγινε σήμερα”, πρόσθεσε. “Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα” σημείωσε επίσης.

Από την πλευρά της η Έλενα Ακρίτα, έγραψε στο Facebook: “Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά: «Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ». Εγώ θα εκπλαγώ”.

Η καθηγήτρια της Βυζαντινολογίας, έχει εκδηλώσει τα τελευταία χρόνια μία σαφή πολιτική τοποθέτηση, υπέρ της ΝΔ. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη, εν μέσω της πανδημίας, είχε χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “δώρο για την Ελλάδα” και είχε ακριβώς εξάρει τον πατριωτισμό του. “Ο Μητσοτάκης φέρεται αυτή τη στιγμή σαν πατριώτης – σαν γνώστης των πραγμάτων και σαν υπεύθυνος μιας ομάδας υπεύθυνης. Δεν μπορούσαμε ίσως να βρούμε καλύτερο ηγέτη” τόνισε.

Ποια είναι η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976. Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Παρισίων (1989), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καθώς και των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, του Βελιγραδίου, των Αθηνών, της Λίμα, του Νιου Μπράνσγουικ (Καναδάς), της Χάιφα, της Νέας Υόρκης, της Θεσσαλονίκης, του Φραίμπουργκ (Ελβετία), κ.α. Είναι τιμητικό μέλος των Ακαδημιών των Αθηνών, του Βερολίνου, της Βουλγαρίας, καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι μέλος και συνεργάτιδα της Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών του Βελγίου. Στην τηλεοπτική εκπομπή “Μεγάλοι Έλληνες” του ΣΚΑΪ είχε πάρει την 86η θέση.

Την δήλωση της, είχε ανεβάσει στο Twitter και η σύζυγος του πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις