Πρόκειται για μία νέα θρίλερ σειρά δράσης που η Apple αγόρασε από την ισραηλινή τηλεόραση με σκοπό να την προβάλει παγκοσμίως. Όπως για παράδειγμα συνέβη με το Netflix και την παγκόσμια επιτυχία Casa de papel (από την ισπανική τηλεόραση). Η Apple έδωσε στο φως της δημοσιότητας το πρώτο trailer για το “Tehran” καθώς και την ημερομηνία πρεμιέρας στην streaming υπηρεσία της που δεν είναι άλλη από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Πολύ σημαντική η συγκεκριμένη σειρά για την χώρα μας καθώς το 90% των γυρισμάτων έγιναν σε περιοχές της Αθήνας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διεθνή τηλεοπτική συμπαραγωγή που γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την καναδική cineflix, την ισραηλινή Donna productions αλλά και την Cosmote TV.

Έμπρακτα αποτελέσματα, αποδίδουν όπως φαίνεται καρπούς οι προσπάθειες του πρώην υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί εφαρμόστηκε στη συγκεκριμένη παραγωγή το 35% cash rebate πρόγραμμα της ΕΚΟΜΕ.

Χάρη σε αυτό η Ελλάδα ευελπιστεί να γίνει πόλος έλξης για περισσότερες τηλεοπτικές αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές. Αυτό είναι αντιληπτό και από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής και είναι θετικό για τη χώρα που στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί αυτό που λέμε η συνέχεια του Κράτους.

Τι είναι το ΕΚΟΜΕ

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ ιδρύθηκε με τον Ν. 4339/2015 του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (νυν Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο 2017. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αποστολή την υποστήριξη και ανάδειξη δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, εγχώριων και ξένων, στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του ΕΚΟΜΕ, η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, κυρίως στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ψηφιοποίηση των αρχείων.

Τον Αύγουστο του 2017, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον N.4487/2017, υιοθετώντας το πρόγραμμα cash rebate (οικονομική ενίσχυση μέσω επιστροφής μετρητών) για την παραγωγή εγχώριων και διεθνών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 (Ν. 4563/2018), το ποσοστό επιστροφής χρημάτων αυξήθηκε στο 35%, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 40% (Ν. 4704/2020) για τις δαπάνες που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με ευέλικτες ρυθμίσεις για τηλεοπτικές σειρές και ψηφιακό παιχνίδι και μπορεί να χρησιμεύσει ως εγγύηση έναντι δανειοδότησης μέσω ελληνικών τραπεζών.

Με την εφαρμογή του Ν.4172/2013-71Ε και της ΚΥΑ 1007/09-01-2019, το ΕΚΟΜΕ διαχειρίζεται το πρόγραμμα tax relief (φορολογική ελάφρυνση) ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες ο/α παραγωγές μέσω της ίδιας διαδικασίας που ισχύει για το cash rebate. Το έργο υλοποίησης του Εθνικού Δικτύου Film Offices (Γραφεία Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών) εγκαινιάζει τη λειτουργία των Film Offices στις 13 Περιφέρειες και τους 2 μεγάλους Δήμους της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις