Στο σενάριο και στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο μεγάλος Νίκος Φώσκολος.

Ο Νίκος Φώσκολος έγραψε ένα σενάριο μέσα από την καρδιά του. Η συγκίνηση και ο Αγώνας για την Ελευθερία είναι τα βασικά στοιχεία του έργου. Με Σύμμαχο την Αγάπη, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν.

Πατρίδα – Ελευθερία – Ήρωες – Αγώνας – Ελλάδα

Έντονη η φιγούρα της Μητέρας (Ελένη Ζαφειρίου – Κάκια Παναγιώτου)

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Eλλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Με την άρνηση μας, η Ελλάδα έμπαινε επίσημα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η πράξη μας αυτή είχε ως συνέπεια την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι. 

Οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι σήμερα. Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους απέναντι σε Γερμανούς και Ιταλούς. Για να έχουμε σήμερα (2021) τα ”όποια” αγαθά μπορούμε και είναι εφικτό να έχουμε. Το Έπος του ’40! Αθάνατο στις ψυχές όλων των Ελλήνων.

Η ταινία ήταν πρώτη σε εισιτήρια για το ελληνικό σινεμά μέχρι και το 1999. Στην πρώτη προβολή της (12 Δεκεμβρίου 1970) ξεπέρασε τα 751.000 εισιτήρια. Ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία μέχρι εκείνη τη στιγμή στον ελληνικό κινηματογράφο (με γυρίσματα και στο εξωτερικό). Στη σκηνή με την ανάκριση, ο Νίκος Φώσκολος πίεσε ιδιαίτερα την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η ίδια είχε εξαντληθεί. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο την παραγωγή όσο και τον σκηνοθέτη. Η ΜητέραΜάνα που αρνείται και το ίδιο της το παιδί για την Ελευθερία της Πατρίδος (τα λόγια είναι περιττά).

Μια πολύ χαρακτηριστική σκηνή για τον ελληνικό κινηματογράφο (πιστεύω και παγκοσμίως) είναι η σκηνή στον Γάμο και τα όσα ακολούθησαν. Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Ορέστης) και Αλίκη Βουγιουκλάκη (Νατάσσα) πηγαίνουν για να παντρευτούν. Στο δρόμο τους (η σκηνή είναι γυρισμένη στα Σπάτα Αττικής), πέφτουν πάνω σε Γερμανούς. Αυτοί τους κυνηγάνε…Ο Ταγματάρχης (Σπύρος Καλογήρου) έχει ειδοποιήσει τη Λίζα (Κάκια Παναγιώτου) και πάνε να σώσουν τα παιδιά!

Οι ”καμπάνες” σε κάτι τέτοιες ώρες δεν πρέπει να σωπαίνουν…Η μουσική επένδυση (Κώστας Καπνίσης φυσικά) υπογραμμίζει το συναίσθημα.

Η ανεκπλήρωτη αγάπη του Γερμανού Μαξ ΝόιτερΚώστας Καρράς είναι εκπληκτικός στο ρόλο του) για την όμορφη Νατάσσα.

Το Τυπογραφείο έγραφε μέρα – νύχτα για τον Ελληνικό Αγώνα.

Διανομή Φίνος Φιλμ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις