Λιβύη: Υποσχέσεις Χαφτάρ σε Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό - «Έκρηξη» ροών σε Κρήτη και Γαύδο
Διαπραγματεύσεις και με τα δυο κέντρα εξουσίας στη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες επιδιώκει η κυβέρνηση. Πιέσεις και για το μεταναστευτικό εν μέσω νέων μαζικών αφίξεων σε Κρήτη και Γαύδο.

Ενδείξεις ενίσχυσης των διμερών σχέσεων προκύπτουν από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και μέλη της οικογένειάς του υπό τη θεσμική τους ιδιότητα, με την Αθήνα να αποτιμά θετικά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, κατά το τετ α τετ με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, η ελληνική πλευρά άνοιξε όλη τη «βεντάλια» των ανοιχτών ζητημάτων με τη γειτονική χώρα, αρχής γενομένης από τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, οι συνάντηση των δύο άνδρων πραγματοποιήθηκε με φόντο τις διασώσεις περισσοτέρων από 800 παράτυπων μεταναστών στις οποίες προχώρησε το Λιμενικό Σώμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανοιχτά της Κρήτης.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενόψει και της ευρωπαικής αποστολής με επικεφαλής τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάρκους Μπρούνερ, που θα καταφτάσει στη Λιβύη την Τετάρτη, 8 Ιουλίου και στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, παρουσίασε την πραγματικότητα των τελευταίων μηνών σε ό,τι αφορά τις παράνομες αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη στην Ελλάδα, αλλά και τις κινήσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η Αθήνα αποστέλλοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, ανέδειξε την κοινή στάση Ελλάδας - Ευρωπαικής Ένωσης στο μεταναστευτικό και την πάταξη των δικτύων των διακινητών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατανοώντας το ζήτημα και τις διαστάσεις που παίρνει, η πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα, η συνεργασία φέρεται να αφορά όχι μόνο τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων αλλά και των χερσαίων, ώστε οι παράνομοι μετανάστες από τρίτες χώρες της περιοχής να μην φτάνουν στα παράλια της Λιβύης.
Επανεκκίνηση συζητήσεων για ΑΟΖ
Με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφέρει στον Στρατάρχη Χαφτάρ ότι η Αθήνα δεν θα ήθελε να δει αλλαγή στάσης από την πλευρά της ανατολικής Λιβύης η οποία μέχρι σήμερα - επίσημα - δεν έχει αναγνωρίσει τη συμφωνία με την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας τα σχετικά συμπεράσματα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις πιθανές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση.
Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική χώρα που σταμάτησε το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στρατηγός Χαφτάρ, επικαλούμενος μάλιστα και το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέφρασε την έντονη βούλησή του οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με την Αθήνα να προτάσσει ως πρώτο βήμα την έναρξη των συζητήσεων με στόχο να τεθεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα.
Αρμόδιες πηγές μετέφεραν στο Flash.gr ότι παρά το γεγονός πως η Λιβύη είναι ένα κράτος το οποίο de facto έχει δύο εξουσίες, η Αθήνα εκτιμά ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν και με τις δύο πλευρές, κάτι το οποίο, όπως σημειώνεται, στην παρούσα φάση εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα για τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα φέρεται να έχει ενεργοποιήσει και όλους τους δίαυλους, τόσο με το Κάιρο όσο και με την Ουάσιγκτον, αλλά και με ευρωπαίους εταίρους που έχουν συμφέροντα στην περιοχή όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα.
Οι συναντήσεις με τους υιούς Χαφτάρ
Εποικοδομητικές φέρεται πως ήταν και οι συναντήσεις του επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τους γιούς του Στρατάρχη Χαφτάρ, Σαντάμ, Σαντίκ και Μπελκασίμ. Έχοντας και οι τρεις αναλάβει χαρτοφυλάκια, τέθηκαν επί τάπητος κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάκαμψη της Λιβύης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχοντας προηγουμένως επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις με έλληνες επιχειρηματίες, αυτό που απασχόλησε ήταν πιθανές συνεργασίες στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας, ενώ συζητήθηκε και η επαναφορά της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβεί στη Βεγγάζη για συζητήσεις ελληνική επιχειρηματική αποστολή.


