Μάκης Παπαδημητρίου: Ο καλός λύκος
Πολλές οι αντιδράσεις και από τον χώρο του Πολιτισμού με αφορμή το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Διότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά 50 ή 100 νοματαίους, αλλά πολλούς ανθρώπους και πολλές κατηγορίες εργαζομένων.
Έτσι ο σημαντικός και βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, έγραψε ένα πολύ παραστατικό κείμενο.
«Ένας λύκος παρουσιάστηκε ξαφνικά, ένα κρύο πρωινό, πενήντα μέτρα από την πόρτα του σπιτιού του. Απόρησε για μια στιγμή, δεν είχε εμφανιστεί λύκος τόσο κοντά σε σπίτια στο παρελθόν. Έριξε μια πέτρα κι έβαλε μια φωνή. Ο λύκος έφυγε αλλά γύρισε και πάλι μετά από λίγες μέρες. Του φώναξε και πάλι, ο λύκος έφυγε αλλά ξαναγύρισε, πιο κοντά αυτή τη φορά. Φώναξε και τώρα, μα ο λύκος δεν κουνήθηκε. Απόρησε και πλησίασε το λύκο. Η απόσταση μεταξύ τους ήταν μόλις λίγα μέτρα. Ο λύκος είχε καθίσει κάτω, ήρεμος και κοιτούσε σαν κουτάβι. Δεν φαινόταν άγριος.
Πέρασε ο καιρός, ο λύκος κυκλοφορούσε στα χωράφια και γύρω από το σπίτι σαν φύλακας. Μια μέρα, καθόταν στο σπίτι κι έκανε να βγει έξω. Ο λύκος τού επιτέθηκε και τον ώθησε πίσω στο σπίτι. Τον έκλεισε μέσα. Δεν μπορούσε να βγει έξω. Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά του, έμαθαν ότι δεν κάνει να βγουν από το σπίτι, έμαθαν να ζουν κάτω από την απειλή του λύκου. Τόσο απλά.
Ο πραγματικός φόβος της εποχής μας είναι ότι με δυσκολία πια διακρίνουμε το λύκο και ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν ότι η κατάσταση είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Μαθαίνουμε να μην παλεύουμε και αρκούμαστε να παλεύουμε για την ελευθερία μας και το δικαίωμα στην αντίδραση για να πάμε το πολύ από δωμάτιο σε δωμάτιο, ενώ μας ανήκει - σε όλους - το έξω, ο κόσμος όλος».
Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως κάνει λόγο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, παραβιάζει το άρθρο 11 του ελληνικού συντάγματος, το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το άρθρο 12 του Χάρτη Θεµελιωδών Δικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 21 του Διεθνούς Συµφώνου για τα Ατοµικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα.