Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων - Η Τουρκία να άρει το casus belli
«Έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3.

Σημαντικές απαντήσεις για την κυβερνητική πολιτική αλλά και «ειδήσεις» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Η Τουρκία να άρει casus belli
Όσον αφορά την Τουρκία και για τα προγράμματα ευρωπαϊκών εξοπλισμών, σημείωσε ότι μετά την επιμονή της Ελλάδας υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης. Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια πρόβλεψη, σημείωσε, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα μέλη κράτη.
«Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είπα ότι «για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».
Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν και ότι «είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας».
Τους τελευταίους δυο μήνες κάναμε σημαντικές κινήσεις, όπως με την Chevron που δόθηκε το πράσινο φως για εξεύρεση κοιτασμάτων και επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δημοσίευσε τους χάρτες χωροταξικού σχεδιασμού που κατοχυρώνουν δυνητικά τα ανώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία» σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι είναι απολύτως λανθασμένη η θέση που θέλει το καλώδιο να παραπέμπεται στις καλένδες».
Άρση μονιμότητας: Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρο 103
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είπε: «Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180» σημείωσε.
Συνυπευθυνότητα των πρυτάνεων
Για τα Πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αδικείται η προσπάθεια που γίνεται εδώ και 6 χρόνια. Το άσυλο πέρασε το 2019 και πλέον η αστυνομία διαλύει τις καταλήψεις. Όπως είπε η παρέμβαση της Αστυνομίας όχι της Πανεπιστημιακής είναι αποτελεσματική και ελπίζω σε συνεργασία με πρυτάνεις:Πρέπει οι πρυτάνεις να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια γιατί υπάρχει συνυπευθυνότητα, «όποιοι δεν το κάνουν θα υπάρξουν κυρώσεις», τόνισε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ που του ζήτησα να ενεργήσει για την κατάληψη στη Νομική, το έκανε.
«Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων και αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων»
Ένα άλλο άρθρο που πρέπει να τροποποιηθεί είπε, ότι είναι το άρθρο 24, «για να μπει μια τάξη στην αστική χωροταξία».
Για τα όρια των οικισμών είπε συγκεκριμένα ότι «είχαν χαραχθεί με αποφάσεις νομαρχών από το 1981. Ακριβώς επειδή πρέπει να μπει μια τάξη στο ζήτημα πρέπει να ισορροπήσουμε. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσα από ένα εναλλακτικό πρίσμα. Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων και αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων. Θα λάβουμε υπόψιν και αυτές τις παραμέτρους».
«Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης. Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».
Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή
Όσον φορά τα Τέμπη και τα σενάρια συγκάλυψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι πολίτες έχουν δει ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τα Τέμπη:
«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων» τόνισε.
Τι είπε για τις επόμενες εθνικές εκλογές
Για τις επόμενες εθνικές εκλογές και για το εάν θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επόμενες εκλογές είναι το 2027 και υπάρχει καιρός μέχρι τότε. «Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2031. Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό επιτύχαμε η κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές, που χρειάζεται να γίνουν, μία τέτοια είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέλω να βάλω το λιθαράκι μου. Οι πολίτες αναμένουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας», τόνισε.
«Δεν με απασχολεί καθόλου η κριτική του κ. Σαμαρά»
Ερωτηθείς για την κριτική, που του ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι «πολιτική Μητσοτάκη γιατί είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός. Δεν με απασχολεί καθόλου η κριτική του, ο κ. Σαμαράς έχει τις απόψεις, είναι εκτός ΝΔ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το κύρος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι σαφώς βελτιωμένη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις στο πολιτικό σύστημα και επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη στάση, που θα τηρήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Υπομονή για τις εξαγγελίες του 2026 - Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά»
Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη. Έχουμε θέμα στα ενοίκια, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι σταθεροποιείται αλλά οι μισθοί αυξάνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για τις εξαγγελίες μου για το οικονομικό έτος του 2026. Εμείς θεσμοθετούμε μόνιμα επιδόματα».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο στεγαστικό «και αυτοί, που υποφέρουν περισσότερο είναι οι ενοικιαστές. Τώρα θα δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά. Και εάν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα το εξετάσουμε. Η προσοχή μας θα στραφεί περισσότερο στην αξιοποίηση υφιστάμενων σπιτιών αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».
«Η κυβέρνηση δεν παραμένει σιωπηλή για τη Γάζα»
Αρχικά μιλώντας στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Γάζα. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ - μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη - ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.