Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας
Ο πρωθυπουργός προήδρευσε στην ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του ΣΑ. Τι είπε στην ομιλία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου έλαβε χώρα η συζήτηση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας με τίτλο «Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability».
Χτυπώντας το χαρακτηριστικό σφυράκι που κρατά ο προεδρεύων, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του για την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές, ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές και έστειλε μηνύματα με το βλέμμα στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη».
Αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας
«Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για την προστασία και τη διατήρηση των ωκεανών μας», τόνισε αρχικά και αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και για την ελευθερία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ακόμη, στην παρέμβασή του, επισήμανε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια έχουν παγκόσμια διάσταση, επηρεάζοντας όλα τα έθνη, είτε είναι παράκτια είτε είναι περίκλειστα. «Αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο ασύμμετρες απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία και η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις που επηρεάζουν εξίσου τα πλοία, τις συνδέσεις και τα λιμάνια. Ταυτόχρονα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να διαταράξουν τόσο τις λιμενικές υπηρεσίες όσο και τις οδούς θαλάσσιων μεταφορών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε το ναυτικό Δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».
«Για εμάς τους Έλληνες, η θάλασσα ήταν πάντα μέρος της ταυτότητάς μας»
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει «φύλακας» της ελεύθερης ναυσιπλοΐας: «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ένα "ναυτικό" έθνος με πλούσια και βαθιά ναυτική ιστορία, χιλιάδες νησιά και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του κόσμου. Ένα έθνος που επιδίδεται πραγματικά στο διασυνοριακό εμπόριο, συνδέει και συμβάλλει στον εφοδιασμό τρίτων χωρών επί δεκαετίες. Για εμάς τους Έλληνες, η θάλασσα ήταν πάντα μέρος της ταυτότητάς μας και είναι τιμή μου που μπορώ να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση. Ενώπιόν σας, θέλω να δεσμευτώ ότι η χώρα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, η Ελλάδα, θα παραμείνει "θεματοφύλακας" της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα εργαστούμε από κοινού γι’ αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό, κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής».

Ακολουθεί το βίντεο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Το λόγο πήρε επίσης η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και ο Κρίστιαν Μπούεγκερ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Συνάντηση με Γκουτέρες
Μέσα στην αίθουσα βρισκόταν η σύζυγος και ο γιος του πρωθυπουργού. Ακολούθησε συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώ αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει ελληνική έκθεση ζωγραφικής με θέμα την θάλασσα.
Στρατηγικός διάλογος
Η συζήτηση έδωσε την ευκαιρία στα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε έναν στρατηγικό διάλογο σχετικά με:
(α) την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την ολιστική αντιμετώπιση των απειλών της θαλάσσιας ασφάλειας
(β) την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σοβαρότητα αυτών των απειλών και την ανάγκη τα κράτη και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπισή τους και
(γ) την παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωση.

Η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων απειλών, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, με βάση τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει τα κράτη μέλη και οι διεθνείς οργανισμοί, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων.
Δείτε την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του ΣΑ: