Νέα τεχνολογία ΑΙ μπορεί να κάνει το πορτρέτο σου από το DNA μιας τρίχας
Η τεχνητή νοημοσύνη αναδημιουργεί το πρόσωπό σου από μικρά δείγματα DNA, και οι εφαρμογές είναι εντυπωσιακές (και τρομακτικές).

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Advanced Science, αναφέρεται ότι Κινέζοι επιστήμονες έκαναν ένα τεράστιο άλμα προς το μέλλον της βιοτεχνολογίας. Ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να σχηματίσει μια εντυπωσιακά ακριβή εικόνα του προσώπου σου, βασιζόμενο σε ένα μικρό βιολογικό δείγμα όπως μια τρίχα.
Το εργαλείο, με το όνομα Difface, «εκπαιδεύτηκε» με τη βοήθεια 10.000 Κινέζων εθελοντών. Από κάθε έναν λήφθηκε ένα δείγμα DNA και πραγματοποιήθηκε μια τρισδιάστατη σάρωση του προσώπου του. Το σύστημα επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του DNA που ονομάζονται SNPs, τα οποία συνδυάστηκαν με το σχήμα της μύτης, των ζυγωματικών ή του σαγονιού. Με τη συσχέτιση δημιούργησαν εντυπωσιακά ακριβή ψηφιακά πορτρέτα.
Πώς δουλεύει το “Difface”
Οπως διαβάζουμε στο bgr.com, το εργαλείο AI ξεπερνά κάθε προσδοκία. Με μόνο το DNA, το περιθώριο λάθους ήταν περίπου 3,5 χιλιοστά -λιγότερο από το πλάτος μισού νυχιού! Όταν προστέθηκαν η ηλικία, το φύλο και ο δείκτης μάζας σώματος, το σφάλμα μειώθηκε κάτω από τα 3 χιλιοστά.
Εγκληματολογία, ιατρική και… Big Brother
Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βλέπουν άμεσες εφαρμογές στον τομέα της εγκληματολογίας. Πλέον, από ένα απλό ίχνος DNA σε μια σκηνή εγκλήματος, θα μπορεί να δημιουργείται μια πλήρης εικόνα του υπόπτου. Οι έρευνες θα γίνονται ταχύτερα και ίσως πιο αξιόπιστα.
Όμως δεν σταματάμε εκεί. Το Difface θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ιατρική, εντοπίζοντας έγκαιρα γενετικές ενδείξεις για παθήσεις όπως ο διαβήτης ή σπάνια σύνδρομα. Οι γιατροί θα έχουν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια τους για να διαγνώσουν και να δράσουν πιο γρήγορα.
Από την άλλη, όμως, το ίδιο εργαλείο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τα προσωπικά δεδομένα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και οι εργοδότες ίσως χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές για να αποκτούν πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών. Ήδη, έχουν αρχίσει να ηχούν «καμπανάκια» κινδύνου.
Κινέζοι Χαν σήμερα – όλοι μας αύριο;
Αξίζει να σημειωθεί πως, προς το παρόν, το Difface έχει εκπαιδευτεί μόνο με δεδομένα Κινέζων Χαν, κάτι που σημαίνει ότι η ακρίβεια είναι βέλτιστη για αυτόν τον πληθυσμό. Ωστόσο, η ίδια μεθοδολογία μπορεί να επεκταθεί εύκολα και σε άλλες εθνοτικές ομάδες. Είναι θέμα χρόνου, πόρων και -κυρίως- προθέσεων.
Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας εντελώς νέας εποχής, όπου το πρόσωπό μας δεν θα είναι απλά αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, αλλά κάτι που μπορεί να προβλεφθεί, να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι, στο μεσοδιάστημα και πριν η τεχνολογία διαδοθεί, θα χρειαστεί ένα ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο για τη χρήση της.