Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης: Η Γαλλία στις λιγότερο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη
Στην κορυφή του πίνακα έχει την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία και στην τελευταία θέση τη Ρωσία.
Πού είναι πιο επικίνδυνο να ζει κανείς; Στις χώρες των Βαλκανίων, τη Σενεγάλη, την Ιορδανία ή τη Γαλλία;
Σύμφωνα με την έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης για το 2025, η Γαλλία αξιολογείται χειρότερα από αυτές τις χώρες με όρους ειρήνης και ασφάλειας των πολιτών. Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες από την δεξαμενή σκέψης Institut for Economics and Peace (IEP), τοποθετεί την Γαλλία στην 74η θέση μεταξύ 163 χωρών, καθιστώντας την 4η σε σειρά χώρα «με το χαμηλότερο επίπεδο ειρήνης» στην Ευρώπη, μπροστά από την Ελλάδα, την Λευκορωσία και, φυσικά, την Ουκρανία. Το 2010, η ίδια παγκόσμια κατάταξη τοποθετούσε τη Γαλλία στην 36η θέση.
Έγκριτο και με εκθέσεις παγκόσμιας αναφοράς για την μελέτη της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, το Ινστιτούτο (IEP) δημοσιοποιεί από το 2008 την Παγκόσμια Κατάταξη Ειρήνης η οποία αναδημοσιεύεται από διεθνή έντυπα και χρησιμεύει ως εργαλείο για ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η γραμματεία της Κοινοπολιτείας και ο ΟΗΕ. Ο Δείκτης αναλύει την «κατάσταση της ειρήνης» σε τρία βασικά πεδία: το επίπεδο του αισθήματος σιγουριάς και ασφάλειας εντός της χώρας, το εύρος των εθνικών αλλά και διεθνών συγκρούσεων που αφορούν τη χώρα και, τέλος, την στρατιωτικοποίησή της. Κάθε χώρα βαθμολογείται από το 1 έως το 5 σε 23 κατηγορίες ανάλυσης: το 1 αντιστοιχεί στο άριστο επίπεδο ειρήνης και ασφάλειας ενώ το 5 στο χειρότερο. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται τα ποσοστά εγκληματικότητας, η αναλογία των έγκλειστων στις φυλακές, το αποτύπωμα της τρομοκρατίας αλλά και η πολιτική καταπίεση στη χώρα ενώ υπολογίζονται στοιχεία σύμφυτα με την παγκόσμια ισχύ κάθε χώρας όπως η εμπλοκή σε διεθνείς συγκρούσεις, οι εξαγωγές όπλων αλλά και η κατοχή πυρηνικών όπλων. Στα τρία τελευταία κριτήρια, η Γαλλία βαθμολογείται με 5, δηλαδή με τον χειρότερο βαθμό.
Πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο η Ισλανδία
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε το Ινστιτούτο, στον γενικό «Δείκτη Ειρήνης» η Γαλλία βαθμολογείται με 1,97 στα 5 και τοποθετείται στην 74η θέση ενός πίνακα που στην κορυφή του έχει την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία και στην τελευταία θέση τη Ρωσία. Η επιδείνωση της θέσης της Γαλλίας χρονολογείται από το 2016. Η χώρα πέρασε από επίπεδο ειρήνης «υψηλό» σε «μεσαίο», συνέπεια των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 που επιδείνωσαν την βαθμολόγηση στο κριτήριο της τρομοκρατίας από 2 σε 3,34 στα 5. Εξαιρουμένης της διετίας Covid (2020-2021) που λόγω των απανωτών εγκλεισμών κατρακύλησε ο δείκτης της εγκληματικότητας, η Γαλλία δεν ανέβηκε έκτοτε στην κλίμακα «υψηλό επίπεδο» ασφάλειας, το οποίο απολαμβάνουν οι όμορές της χώρες. Η Ελβετία εντάσσεται στο «πολύ υψηλό» επίπεδο, στοιχείο που την κατατάσσει στην 4η θέση παγκοσμίως.
Επιδείνωση στη βαθμολογία της Γαλλίας καταγράφηκε και σε άλλα κριτήρια, όπως στην εμπλοκή σε συγκρούσεις εκτός συνόρων και ιδιαίτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η στήριξη του Παρισιού στο Κίεβο αλλά και η ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ξηρά και αέρα εκτός των συνόρων της επιδείνωσε τη βαθμολόγησή της από 2,9 που ήταν το 2020 σε 5 το 2025. Με εξαίρεση την «ήρεμη παρένθεση» των ετών Covid, στη συνολική εικόνα συνέβαλλαν και οι βίαιες διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας τη διετία 2023-2025. Αντίθετα, το συγκεκριμένο διάστημα το αποτύπωμα της τρομοκρατίας στην εσωτερική επικαιρότητα σημείωσε δραστική πτώση.
Δείκτες-κλειδιά στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Β΄ΠΠ
Η Παγκόσμια Κατάταξη Ειρήνης αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τους αναλυτές της έκθεσης «μια διαρκή επιδείνωση στο πεδίο της ειρήνης στον κόσμο με αρκετούς δείκτες-κλειδιά που προοιωνίζονται μεγάλες συγκρούσεις να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου». Το Ινστιτούτο κάνει λόγο για την ιδέα του «Μεγάλου Κατακερματισμού» τον οποίο ορίζει ως «μια θεμελιώδη αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη γεωπολιτική». Αριθμός ρεκόρ ενεργών συγκρούσεων-59- μεταξύ κρατών από το 1945, επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης ειρήνης, διεθνοποίηση των συγκρούσεων, παγκόσμια επίπτωση της βίας στην οικονομία, τριπλασιασμός του αριθμού «των χωρών με επιρροή» στην παγκόσμια κλίμακα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου…Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης, οι λόγοι αυτού του «κατακερματισμού» είναι πολλοί και συμβάλλουν όλοι στο παγκόσμιο αρνητικό κλίμα.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου