Παιδίατροι χωρίς παιδιατρική κλινική και υπερστελέχωση κτηνιάτρων - Τα παράδοξα των Ενόπλων Δυνάμεων
Ενδιαφέρονται στοιχεία σε ό,τι αφορά το υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Δένδιας.

Ενδιαφέροντα στοιχεία σε ό,τι αφορά την πληρότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου που αφορά τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ειδική αναφορά σε πολλές κατηγορίες όπου παρατηρείται μεγάλη υπερστελέχωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «έχουμε σε όλο το σύστημα 80% στους γιατρούς, στα νοσοκομεία έχουμε 84%, στους νοσηλευτές έχουμε 94%, στις θέσεις οιασδήποτε ειδικότητας που είναι υπαξιωματικοί έχουμε 95%».
Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η κατάσταση στους κτηνίατρους, όπου η υπερστελέχωση φτάνει το 183%. «Ζήτησα στοιχεία, γιατί όταν το είδα εξεπλάγην, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λογικά αντιστοιχούν 20-30 κτηνίατροι ανά άλογο.
Σε ό,τι αφορά άλλες ειδικότητες, υπάρχει πλήρωση θέσεων με 174% σε ψυχολόγους και 112% στους οδοντίατρους, ενώ η υπερστελέχωση στους φαρμακοποιούς βρίσκεται στο 122%, με 180 φαρμακοποιούς για 11 φαρμακεία. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 82 στρατιωτικοί γιατροί υπηρετούν σε Επιτελεία.
Δείτε χαρακτηριστικά γραφήματα:
Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε ένα ακόμη παράδοξο σε ό,τι αφορά την κατανομή του προσωπικού. Όπως είπε, εφτά παιδίατροι υπηρετούν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το οποίο όμως δεν διαθέτει καν παιδιατρική κλινική.
Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε χάρτη με την προσφορά του υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία η οποία στην παρούσα φάση ανέρχεται σε 294 πληρώματα ΕΚΑΒ, 64 οπλίτες γιατρούς και 31 στρατιωτικούς γιατρούς.

«Χρειαζόμαστε λοιπόν ορθολογική διανομή προσωπικού. Χρειαζόμαστε για να γίνει αυτό διακλαδικότητα. Χρειαζόμαστε δυνατότητα να μετακινούμε όταν χρειάζεται γιατρό για να παράσχει ένα χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες του σε ένα άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο. Χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε την οικονομική διαχείριση και το κάνουμε«, τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.