Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Ζακυνθινό κάτοικο Τάσο Βαρβαρίγο στην βαρκάδα του. Έκπληκτος, στα ανοιχτά στο κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, είδε να κολυμπάει δίπλα του ένας καρχαρίας σε νερά που το βάθος τους είναι περίπου 45 μέτρα. Ο καρχαρίας εντοπίστηκε κοντά στο Μαραθονήσι και περίπου στα 6 ναυτικά μίλια από την παραλία του Λαγανά. Παρόλο που στην χώρα μας δεν συναντώνται συχνά καρχαρίες, πάντα υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να θεαθούν στα ανοιχτά.

Για το είδος του καρχαρία δεν υπάρχει ακριβής αναγνώριση αλλά ίσως να πρόκειται για το γένος Ίσουρος της οικογένειας των Λαμνίδων που κατοικούν σε εύκρατα και τροπικά νερά, συνήθως μακριά από την ακτή, αλλά περιστασιακά εμφανίζονται κοντά σε νησιά και νησίδες. Υπάρχουν δύο ζωντανά είδη, ο ρυγχοκαρχαρίας και ο μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας και πολλά εξαφανισμένα, γνωστά από τα απολιθώματα, ενώ που αναφέρονται και ως καρχαρίες μάκο. Έχουν μήκος από 3 μέχρι 4,5 μέτρα.  Οι ρυγχοκαρχαρίες έχουν ένα πολύ υδροδυναμικό σχήμα και σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική για τις Λαμνίδες αερόβια μυϊκή αναπνοή, μπορούν να αναπτύξουν εντυπωσιακή ταχύτητα και μετακινούνται με μεγάλη ευκινησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητα μέχρι 65 χιλιομέτρων την ώρα και να εκτελέσουν άλματα ύψους 7 μέτρων στον αέρα.

Οι ρυγχοκαρχαρίες τρέφονται κυρίως με κεφαλόποδα, οστεώδη ψάρια όπως κολιοί, τόννοι, παλαμίδες και ξιφίες, αλλά μπορεί να φάνε και άλλους καρχαρίες, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες και θαλασσοπούλια. Κυνηγούν κολυμπώντας κατακόρυφα προς τα πάνω και σκίζουν κομμάτια από τα πλευρά και τα πτερύγια των θηραμάτων τους. Οι ρυγχοκαρχαρίες κολυμπούν κάτω από το θήραμά τους, ώστε να μπορούν να δουν τι είναι πάνω και έχουν μεγάλη πιθανότητα να επιτεθούν στη λεία τους προτού αυτή το αντιληφθεί.

Να πούμε γενικότερα ότι στη χώρα μας δεν εντοπίζονται καρχαρίες στα ανοιχτά των θαλασσών και όπως και αυτός ο καρχαρίας, οι περισσότεροι μένουν στα πολύ βαθιά για να βρουν τη λεία τους, εν αντιθέσει με το τι γίνεται στην Αμερική ή στην Ωκεανία που οι καρχαρίες εντοπίζονται επειδή είναι διαφορετικές οι θερμοκρασίες των θαλασσών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις