Ρόδος: Μια ιστορία από τα παλιά ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την αναβολή της συζήτησης της αγωγής που κατέθεσε βρετανός τουρίστας που έκανες διακοπές στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2015, ο άντρας με τη σύζυγο και τις δύο κόρες τους ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα. Έφτασαν αεροπορικώς στη Ρόδο στις 27 Ιουνίου και είχαν προγραμματίσει να μείνουν έως τις 4 Ιουλίου. Δεν μπορούσαν να φανταστούν όμως, τι τους επεφύλασσε η τύχη.

Καθώς ο άντρας έτρωγε το βραδινό του στις 29 Ιουνίου 2015 σε ένα εστιατόριο στη Ρόδο, ένα κομμάτι χοιρινού κρέατος «έκατσε» στο λαιμό του. Παρ΄ όλο που δεν είχε πρόβλημα στην αναπνοή είχε μια έντονη ενόχληση κάθε φορά που προσπαθούσε να καταπιεί. Το επόμενο πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ώστε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και να του χορηγηθεί η ενδεικνυόμενη αγωγή.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μετά από πολύωρη αναμονή, εξετάστηκε αρχικά από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος τον παρέπεμψε σε γαστρεντερολόγο. Αφού ενημέρωσε τον γαστρεντερολόγο του νοσοκομείου για τα συμπτώματα που είχε, εκείνος τον πληροφόρησε ότι ήταν απαραίτητο να υποβληθεί σε μία ενδοσκόπηση, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλούσε το πρόβλημα και σε ποιο σημείο. Εκείνος με τη σειρά του συναίνεσε.

Όπως υποστηρίζει όταν μπήκε στο εργαστήριο για την ενδοσκόπηση, ο γιατρός έδωσε στη σύζυγό του ένα έγγραφο και της ζήτησε να το υπογράψει. Καθώς εκείνη δεν μπορούσε να καταλάβει επειδή ήταν στα ελληνικά, ο γαστρεντερολόγος την ενημέρωσε ότι ήταν μία φόρμα συναίνεσης για την ενδοσκόπηση και ότι έπρεπε να την υπογράψει για καθαρά τυπικούς λόγους.

Έτσι, η σύζυγός του υπέγραψε το χαρτί αυτό και περίμενε στον διάδρομο έξω από το δωμάτιο – εργαστήριο τη διάγνωση του γιατρού. Όπως εκθέτει στην αγωγή του, η είσοδος του ενδοσκοπίου του προκαλούσε έντονη τάση για εμετό και έτσι ένας άλλος γιατρός, αναισθησιολόγος, του χορήγησε γενική αναισθησία.

Ο γιατρός ανακοίνωσε στην σύζυγο και τα παιδιά του ότι είχαν εντοπίσει έναν ενσφηνωμένο βλωμό και προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, αλλά κατά λάθος έσκισαν τον οισοφάγο! Από αξονική τομογραφία επιβεβαιώθηκε ρήξη οισοφάγου και παρουσία αέρα «στο μεσοθωράκιο, στο ύψος των μαλακών μορίων των υπερκλείδιων βόθρων και τραχηλικών χώρων μέχρι και το ύψος των γλωσσοεπιγλωττιδικών βοθρίων και αριστερά υποδιαφραγματικά».

Η διάτρηση του οισοφάγου μπορούσε λόγω της θέσης της να προκαλέσει σηψαιμία έτσι ο άντρας έπρεπε να μεταβεί άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) για το χειρουργείο, ενώ μετά το χειρουργείο επρόκειτο να νοσηλευτεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μιας και το ΠΑΓΝΗ δεν είχε διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το ίδιο ενημερώθηκε ότι ούτε τα νοσοκομεία στην Κρήτη ήταν τελικά σε θέση να επιληφθούν του περιστατικού και αντ’ αυτού έπρεπε να διακομισθεί στην Αθήνα! Εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» και την 1η Ιουλίου 2015 υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε δεξιά θωρακοτομή, συρραφή και αποκατάσταση του οισοφάγου.

Το χειρουργείο διήρκησε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ ο γιατρός που τον χειρούργησε είπε στους Έλληνες συνεργάτες της ασφαλιστικής του εταιρείας ότι η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή που τον έσωσε «από του Χάρου τα δόντια».

Ο άντρας κατέθεσε αγωγή κατά του νοσοκομείου, με την οποία διεκδικεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για βλάβες που υπέστη όταν «πνίγηκε» από το κομμάτι κρέας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 14 Απριλίου 2022, χθες από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις