Πιάστηκαν στην Κένυα να διακινούν λαθραία 5.000… μυρμήγκια - Πόσες χιλιάδες ευρώ άξιζε η λεία τους
Δύο Βέλγοι υπήκοοι προσπάθησαν να βγάλουν παράνομα από την Κένυα 5.000 μυρμήγκια και τελικά οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Οι αρχές της Κένυας ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο Βέλγων εφήβων για λαθραία διακίνηση ειδών άγριας ζωής, κάνοντας λόγο για ανησυχητικές τάσεις πειρατείας. Οι Lornoy David και Seppe Lodewijckx συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου με 5.000 μυρμήγκια, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε δικαστήρια του Ναϊρόμπι. Στην απολογία τους δήλωσαν ότι το έκαναν για πλάκα και ότι δεν ήξεραν ότι είναι παράνομο.

Στροφή στο ασυνήθιστο λαθρεμπόριο
Αυτή δεν ήταν η πρώτη σύλληψη, αφού πρόσφατα, στο ίδιο παράπτωμα υπέπεσαν οι Dennis Ng’ang’a και Duh Hung Nguyen (από την Κένυα και το Βιετνάμ αντίστοιχα), οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 400 μυρμήγκια.
Ανάμεσα στα τρόπαια των τεσσάρων λαθρεμπόρων ήταν και το είδος Messor cephalotes, ένα μεγάλο και κόκκινο μυρμήγκι ενδημικό στην Ανατολική Αφρική.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας, η λαθροδιακίνηση των μυρμηγκιών είναι ενδεικτική της αυξανόμενης τάσης που «υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας επί της βιοποικιλότητας της και αποστερεί από τις τοπικές κοινότητες και τα ερευνητικά ιδρύματα δυνητικά οικολογικά και οικονομικά οφέλη».
Η αξία της λείας
Στο παρελθόν, η Κένυα αντιμετώπισε το λαθρεμπόριο τμημάτων των σωμάτων ελεφάντων, ρινόκερων και παγκολίνων. Η περίπτωση των τεσσάρων συλληφθέντων έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δείχνει τις μεταβαλλόμενες τάσεις στην παράνομη αγορά.
Οι δύο Βέλγοι συνελήφθησαν στην κομητεία Νακούρου, στην οποία υπάρχουν αρκετοί δρυμοί άγριας ζωής. Τα 5.000 μυρμήγκια βρέθηκαν σε έναν ξενώνα, συσκευασμένα σε δοκιμαστικούς σωλήνες με βαμβάκι, για να επιβιώσουν για μήνες. Η λεία των Βέλγων εκτιμάται στα 7.700 δολάρια, αν και η τιμή κάθε μυρμηγκιού κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την αγορά.
Νέα απειλή για τη βιοποικιλότητα
Όπως διαβάζουμε στο CNN, ο Phillip Muruthi από το Ίδρυμα Άγριας Ζωής της Αφρικής εξηγεί ότι τα μυρμήγκια παίζουν σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό των εδαφών και είναι τροφή για είδη όπως τα πτηνά. Οι σχέσεις των οργανισμών, από τα βακτήρια μέχρι τα μυρμήγκια, εξασφαλίζουν την υγεία των οικοσυστημάτων.
Ακόμα και αν υπάρχει εμπόριο, θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμιστικοί κανόνες και κανείς δεν θα πρέπει να αφαιρεί πόρους έτσι απλά, καταλήγει ο Μουρούθι.