Σε κόμμα χωρίς ψηφοφόρους αλλά και υποψηφίους εξελίσσεται η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ένα ένα τα μέλη που άλλοτε τρομοκρατούσαν τους πολίτες φαίνεται πως αποχωρούν από το κόμμα Μιχαλολιάκου και ψάχνουν στέγη σε άλλα ακροδεξιά καταφύγια. Παρόμοια είναι και η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, ο οποίος ήλπιζε να κληρονομήσει την Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, ο Μιχαλολιάκος δεν είχε σκοπό να αποχωριστεί το κόμμα του και απέρριψε τις προτάσεις Κασιδιάρη για αναδιοργάνωση μετά την συντριπτική ήττα στις προηγούμενες εκλογές. Η τελευταία πράξη του δράματος στη σχέση Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν ο Κασιδιάρης ανακοίνωσε με βίντεο διάγγελμα τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος προσπάθησε να εμφανιστεί ως πατριώτης, ενώ υιοθέτησε και το επίσημο πρωθυπουργικό σκηνικό ενός διαγγέλματος, θέλοντας να προσθέσει έξτρα κύρος στις βαρύγδουπες δηλώσεις του. Μάλιστα, έσπευσε να αναφέρει ότι αποχώρησε από την Χρυσή Αυγή καθώς ευελπιστεί στη δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού κόμματος «όπως αυτά που κυριαρχούν εκλογικά σε ολόκληρη την Ευρώπη». Εδώ βρίσκει και πρακτική εφαρμογή το ρητό του θυμόσοφου λαού μας: Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του…

Ο Κασιδιάρης είναι ο δεύτερος από τα στελέχη της Χ.Α. που αποχωρεί από το ναζιστικό μόρφωμα και ιδρύει δικό του προσωποπαγές κόμμα. Την αρχή έκανε ο υπόδικος Λαγός όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.