Ήταν Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, όταν μια μικρή φουσκωτή βάρκα, γεμάτη με πρόσφυγες και μετανάστες κινείτο μεταξύ Αγίου Αιμιλιανού και Αγίου Γιάννη, στην περιοχή της Καλλιμασιάς Χίου. Λίγο αργότερα βγήκε στην παραλία της Μονολιάς, στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού site astraparis. gr, από τη βάρκα κατέβηκαν περί τα 12 έως 15 άτομα. Η τύχη τους έκτοτε αγνοείται.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον Ιταλό ευρωβουλευτή, Pietro Bartolo, από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να καταθέτει σχετική ερώτηση. Ο κ. Bartolo επικαλείται δημοσιεύματα του astraparis και της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς και αναφορές των μη κυβερνητικών οργανώσεων Aegean Boat Report και Mare Liberum και επισημαίνει ότι την 1η Μαΐου, 14 άτομα – που αντιστοιχούν σε αριθμό, προέλευση και ηλικία με αυτά που παρατηρήθηκαν στη Χίο – στη συνέχεια βρέθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο μικρό ακατοίκητο νησί Bogaz.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής αναφέρεται, επίσης, στην τοποθέτηση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη στη Βουλή, όπου και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση στοιχεία για την «εξαφάνιση» αυτών των 14 μεταναστών. Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν επιστραφεί με αυτόν τον τρόπο, αυτό θα αποτελούσε πολύ σοβαρή παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο, τονίζει ο κ. Bartolo, ζητώντας από την Επιτροπή να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Γνωρίζει αυτή την έκθεση;
  • Πώς θα ανταποκριθεί εάν επιβεβαιωθεί η αναφορά;
  • Ποια πρακτικά μέτρα θα λάβει για να αποτρέψει την έκτακτη κατάσταση του κορονοϊού ως πρόσχημα για να συνεχίσει να παραβιάζει το δικαίωμα ασύλου και να παραβιάζει την αρχή της μη επαναπροώθησης;

«Ένοχη η σιωπή των Υπουργών»

Ένοχη χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, τη σιωπή των υπουργών Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής γιατί παρά τα ερωτήματα που έθεσε δεν έγινε καμιά αναφορά από τις ελληνικές αρχές για την παρουσία τους στο περιστατικό, δεν έχει λάβει καμία απάντηση, γεγονός που όπως είπε στο Ράδιο «Α» αρχίζει να επιβεβαιώνει τα καταγγελλόμενα. Όπως τόνισε, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, σε περίπτωση που ισχύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, υπάρχουν παράπλευρες επιπτώσεις σε σοβαρούς τομείς του δημόσιου βίου, επισημαίνοντας αρχικά ότι εκθέτει τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επίσης, συνέχισε, εκθέτει τη χώρα μας και σε εθνικό επίπεδο, δίνοντας λαβές στη γείτονα χώρα – μια χώρα που κατακρεουργεί καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα – να γίνεται τιμητής και να μας κουνά το δάχτυλο. «Αν ευσταθούν όλα αυτά αρχίζει να υλοποιείται μια πρακτική πρωτόγνωρη, εγκληματική και πολλαπλά επικίνδυνη», τόνισε ο Χιώτης βουλευτής.

Βίντεο τουρκικού μέσου ενημέρωσης φέρεται να καταγράφει την επιχείρηση του τουρκικού λιμενικού στο νησάκι Πάσπαργος (Bogaz στα τουρκικά)