Οικονομική βοήθεια θα προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βελτίωση των  συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη στήριξη των νησιών ενάντια στην πανδημία του covid 19, όπως δήλωσαν οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Πάιατ. Η βοήθεια θα είναι ύψους 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκκο.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως η συνεισφορά θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο κ. Πάιατ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι εταίροι μας στην ΕΕ, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα φέρει ένα βάρος για λογαριασμό της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας και αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορούμε να παρέχουμε».

Κομισιόν: Προωθείται η επανεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τα ελληνικά νησιά σε 8 χώρες της ΕΕ

Από την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 έχουν προωθηθεί εκείνα τα επιχειρησιακά μέτρα που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί το γρηγορότερο η επανεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε 8 χώρες της ΕΕ, καθώς η πανδημία του covid – 19 καθυστέρησε πρακτικά την υλοποίηση ενός προγράμματος που αποφασίσθηκε από τις 6 Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια Γιανς Άνταλμπερτ. Ο κ. Άνταλμπερτ επιβεβαίωσε ότι οι 8 χώρες που προετοιμάζονται για την υποδοχή των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα και έχουν δηλώσει ότι δέχθηκαν είναι η Γαλλία, η Γερμανία, Πορτογαλία , η Ιρλανδία το Λουξεμβούργο, η Κροατία και η Λιθουανία.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι να εγκαταλείψουν τα ασυνόδευτα παιδιά την Ελλάδα για να εγκατασταθούν στις 8 χώρες έχει εγκριθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ένα σχέδιο ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους όπως τα ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά καθώς πρόκειται για τον πιο ευάλωτο κομμάτι των προσφύγων και υπογράμμισε ότι οι εργασίες μετεγκατάσταση των ασυνόδευτών παιδιών πρέπει να συνεχισθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο αυτό που συνέβαινε στη Λέσβο εν μέσω καραντίνας λόγω κορονοϊού. Όλοι οι πρόσφυγες που έφταναν στις ακτές του νησιού αφήνονταν άστεγοι στη μέση του πουθενά, στο έλεος των καιρικών συνθηκών. όπου τύχει να αποβιβαστεί ο καθένας. Μωρά με τις μανάδες τους κοιμούνταν σε παραλίες κάτω από τη βροχή στο κρύο.  Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλίματος φόβου, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι ΜΚΟ που είχαν απομείνει προσπαθούσαν να τους παράσχουν sleeping bag και σκηνές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις