Ως ένα έμμεσο άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μπορεί να εκληφθούν δηλώσεις του καθηγητή διεθνών σχέσεων αλλά και βουλευτή της ΝΔ, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος -μιλώντας στο Open- επισήμανε τρεις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί καν στο υπουργείο Εξωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό.

Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος, αφού τόνισε ότι «είμαστε σε φάση προσαρμογών στην εξωτερική πολιτική μας, ειδικά μετά την ιστορία του τουρκολυβικού μνημονίου», πρότεινε «στενότερες συμμαχίες με τα κράτη της περιοχής, αμυντικές συμμαχίες με τα κράτη της περιοχής», υπογράμμισε ότι «δεν λειτουργούν όλα σε κενό: ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ανέλαβαν μια συγκεκριμένη κατάσταση, δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται πολλή δουλειά». Και κατόπιν αναφέρθηκε σε τρεις επιτυχίες, χωρίς καμία αναφορά στο όνομα του Νίκου Δένδια: α) «Δείγμα γραφής δόθηκε στον Έβρο», εννοώντας τον υβριδικό πόλεμο Ερντογάν με την αποστολή χιλιάδων μεταναστών που επιχείρησαν να διασχίσουν βιαίως τα ελληνικά σύνορα και αποκρούστηκαν, β) «στα νησιά του Αιγαίου παρεμποδίζεται η Τουρκία από το να μεταφέρει μετανάστες», γ) «ο φράκτης στον Έβρο που συνεχίζεται».«Η Τουρκία μπορεί να σου τινάξει στο αέρα κάθε σχεδιασμό», είπε αρχικώς ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό που κάνουμε είναι να ακολουθούμε την Τουρκία». Ο ίδιος τόνισε ότι «θεωρώ ότι τα κίνητρα της Τουρκίας προσδιορίζονται από τον εθνικισμό που διαπνέει την τουρκική εξωτερική πολιτική», για να συμπληρώσει ότι η ελληνική αντίδραση είναι αμυντική.

«Στην καθημερινότητα τρέχουμε πίσω από την Τουρκία», για να προσθέσει κατόπιν ότι «αν δεν πάει καλά ο τουρισμός στην Τουρκία ο Ερντογάν θα μας προκαλεί».

«Κινούμαστε σε έναν χώρο στην ΕΕ όπου οι προτεραιότητες (οικονομία, περιβάλλον) είναι άλλες, ενώ η Τουρκία έχει ως προτεραιότητα την ισχύ, έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο χωρίς να αντιδράσει κανένας». «Προσπαθήσαμε να τη σύρουμε προς την ΕΕ αλλά αυτή η στρατηγική δεν ευοδώθηκε», είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικής, κάποια πράγματα τα αντιμετωπίζουμε ενστικτωδώς».

Όταν ο «αντίπαλος σου παίζει με όρους άλλης εποχής», τόνισε, η χώρα χρειάζεται «συγκεκριμένη στρατηγική έναντι της Τουρκίας».

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε το αίτημα της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για έρευνες σε 24 τεμάχια νότια της Ρόδου και μέχρι την Κρήτη ως  «προσπάθεια νομιμότητας» από την πλευρά της Τουρκίας.