Η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι «η ανικανότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού να δώσει λύσεις και απαντήσεις είναι μνημειώδης. Μόλις τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της πολυπόθητης λειτουργίας των μη κύριων καταλυμάτων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται. Αυτά τα οποία με υπερηφάνεια δήλωσε ο Υπουργός ότι «μας τα ζητούν» και άλλες χώρες, δεν έχουν προβλέψει τις στοιχειώδες διαδικασίες για ένα σημαντικό αριθμό τουριστικών καταλυμάτων».

Και πρόσθεσε: «Γι’ ακόμη μια φορά, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των μη κύριων καταλυμάτων δεν γνωρίζουν ακόμα επίσημα από που και πως θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Χωρίς ενιαίο εκπαιδευτικό υλικό στοχευμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Η δε πλατφόρμα για την χορήγηση του σήματος πιστοποίησης αγνοείται στο διαδίκτυο… Και το Υπουργείο γι’ άλλη μια φορά κωφεύει και αγνοεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Ως πότε;».

Κοινωνικός τουρισμός

Ανακοινώθηκε στις 10 Ιουνίου, το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο 2020 – 2021. Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

  • Για πρώτη φορά, επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
  • Αύξηση επιδότησης σε ξενοδοχεία 2, 3, 4 και 5 αστέρων με πρωινό
  • Μείωση ιδιωτικής συμμετοχής σε όλα τα ξενοδοχεία
  • Υπερδιπλασιασμός δικαιούχων/ωφελουμένων (από 140.000 σε 300.000)
  • 20% αύξηση μέγιστης διάρκειας διανυκτερεύσεων (από 5 σε 6 βράδια)
  • Διατήρηση ειδικού πλαισίου (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) για Μυτιλήνη, Λέρο, Σάμο, Χίο, Κω και για πρώτη φορά στον Έβρο
  • Μείωση της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας κλινών στο 25% από 40%
  • Διπλάσια μοριοδότηση και δωρεάν ακτοπλοϊκά σε ΑΜΕΑ

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ξεκινάει κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου. Για το τρέχον πρόγραμμα περιόδου 2019-2020, που ουσιαστικά έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την επιμήκυνσή του έως το τέλος Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, που αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

Ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Κάθε χρόνο, ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις