Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κατρούγκαλου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. «Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Τονίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και πως ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της ΝΔ, κινητοποιώντας έστω και τώρα διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία.

Διάγγελμα Ερντογάν

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα προς τους Τούρκους πολίτες, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και την υπογραφή του διατάγματος που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Όπως τόνισε, «στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, αφού γίνουν όλες οι προετοιμασίες. Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας».

Χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά ως το «μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και συνέστησε στους πολίτες να μην βιαστούν να την επισκεφθούν πριν ανοίξει τις πόρτες της. Ταυτόχρονα ζήτησε από τους πάντες να σεβαστούν την απόφαση της Τουρκίας. Διαβάστε Αναλυτικά

Το διάταγμα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Είχαν περάσει μόλις ελάχιστα λεπτά είχαν από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».