Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων εξέφρασε σε συνέντευξη  Τύπου ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δις. ευρώ, από τα οποία τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το πακέτο αυτό -όπως είπε ο πρωθυπουργός- δεν θα το ξοδέψουμε ως νεόπλουτοι αλλά θα διατεθεί για να δοθεί απάντηση στην ύφεση που θα αφήσει στην οικονομία ο κορονοϊός, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να ενισχυθεί η εργασία ενώ μίλησε για ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συνδεθεί με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις εξαετίας.

«Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι τα χρήματα που αφορούν τη χώρα μας θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής και οι αγρότες μας θα πάρουν τα ίδια».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για δίκαιο συμβιβασμό παρότι όπως είπε το τίμημα για να πειστούν «οι φειδωλές χώρες» ήταν σημαντικό γιατί αυξήθηκαν οι επιστροφές και κόπηκαν αρκετά προγράμματα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καταφέραμε μέσα από μία διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων να προστατεύσουμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Σχετικά με τους όρους που συνοδεύουν αυτή τη χρηματοδότηση, ανέφερε πως είναι ίδιοι με αυτούς που είχαν περιγραφεί από την αρχή, και καμία χώρα δεν μπορεί να βάλει βέτο και να την μπλοκάρει. «Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. Θα ήταν παράλογο αν θα μπορούσε να συμβεί αυτό» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία

Σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, είπε ότι συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου, και υπήρξε συμφωνία για αναλυτική συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ανέφερε μάλιστα την Τουρκία ως «πρόβλημα», που το έθεσε προς συζήτηση τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Δεν απάντησε για τυχόν δημοσιονομικά μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων μετά την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμποντας για ανακοινώσεις στην προσεχή ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το αν περιλαμβάνονται και δημοσιονομικά μέτρα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρκέστηκε να δηλώσει: «Μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις, δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Αναλυτικά ο διάλογος σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση:

Μιχαλόπουλος (MEGA): Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Θα χρειαστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι τα δημοσιονομικά μέτρα μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων; Και αν ναι, πότε προβλέπεται να εφαρμόζονται σε βάθος τριετίας όσο θα διαρκεί δηλαδή και το Ταμείο Ανάκαμψης;

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εμείς έχουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτό και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πώς αναδιαρθρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας στο δημοσιονομικό σκέλος.

Θέλω να τονίσω, όμως, ότι δημοσιονομικά, ήδη, η χώρα έχει πάρει πάρα πολλά μέτρα. Τα έχει πάρει δανειζόμενη, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και από τις αγορές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε σε πρώτη φάση αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Πρωτίστως τους εργαζόμενους, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν ενδεχομένως από το φάσμα της ανεργίας, την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Άρα, αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, κάποια από τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη, όπως το πρόγραμμα SURE το οποίο έρχεται και στηρίζει σχήματα τα οποία έχουν να κάνουν με στήριξη του κόσμου της εργασίας, είναι προγράμματα τα οποία ήδη υλοποιούνται. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά από τις αρχές του ’21. Όπως σας είπα, έχουμε τρία χρόνια για να γίνουν οι κατανομές των πόρων και έξι χρόνια για να γίνουν οι εκταμιεύσεις. Είναι ένα σχέδιο πολύ πιο μεσομακροπρόθεσμο.

Το οικονομικό σκέλος και οι λεπτομέρειες που δείχνουν… Μνημόνιο

Συνολικά η κεφαλαιακή στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην τεράστια ύφεση φθάνει τα 1,82 τρισεκ. ευρώ, με:

  • 1,074 τρισεκ. να αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και
  • 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 319 δισεκ. θα αφορούν καθαρές επιχορηγήσεις και 78 δισ θα διατεθούν για συγκεκριμένους σκοπούς ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. και δάνεια 360 δισεκ. ή 48%.
  • Οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με χρονοδιάγραμμα έως το 2026 αν και η κρίσιμη περίοδος είναι 2021 με 2023.

Το 70% των επιχορηγήσεων ή 218 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα RRF ( Recovery and Resilience Facility ) θα καταβληθούν το 2021 και 2022 και το υπόλοιπο 30% δηλαδή 94 δισεκ. ευρώ το 2023.

Ωστόσο, για να πάρει ένα κράτος – μέλος κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα καθορίζουν την μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα.

Έτσι, χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και όλα τα κράτη που θα λάβουν οικονομική βοήθεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν σχέδια φορολογικών ελαφρύνσεων και να παρουσιάσουν σχέδια μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα δημιουργείται και μηχανισμός παρακολούθησης καθώς κάθε χώρα θα αξιολογείται. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με μεταρρυθμίσεις για το διάστημα 2021 με 2023, θα ελέγχεται ενώ θα παρακολουθείται η πορεία των εκταμιεύσεων.

Όσον αφορά στη η δυνατότητα veto, με την συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προτείνεται η ακόλουθη διαδικασία: «Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων η οποία προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ’ εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης. Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα. Η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή ζητά τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις