Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, Χάικο Μάας (Heiko Maas). Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα γίνει δεκτός στις 11:30 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, ο κ. Μάας θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στις 12:00 στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, περί ώρα 13:30.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ‘Ελληνας υπουργός και ο Γερμανός ομόλογός του θα συζητήσουν επίσης, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Σύμφωνα με την DW, προφανώς στόχος του Χάικο Μάας είναι να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξ αρχής η γερμανική προεδρία είχε ανακοινώσει δια στόματος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις αρχές του μήνα στο Βερολίνο ο Χάικο Μάας είχε επισημάνει ότι προϋπόθεση για έναν «διάλογο σε βάθος» των Βρυξελλών με την Άγκυρα είναι η μείωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο κ. Μάας είχε δηλώσει: «Καθόσον μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα θα επιδεικνύουν ελάχιστη διάθεση να εμβαθύνουν εντός της ΕΕ τον διάλογο με την Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτής της γερμανικής πρωτοβουλίας ο διπλωματικός σύμβουλος της καγκελαρίου Γαν Χέκερ συναντήθηκε πριν μια εβδομάδα στο Βερολίνο με τη διπλωματική σύμβουλο του έλληνα πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν στην καγκελαρία.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα από την Deutsche Welle για την ατζέντα αυτών των συνομιλιών κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία παραπέμποντας στην πάγια στάση της γερμανικής κυβέρνησης να μην ενημερώνει για συναντήσεις που γίνονται σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Η συνάντηση θα παρέμεινε μυστική αν δεν αποφάσιζε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να τη δημοσιοποιήσει. Προφανώς για να επιδείξει διάθεση διαλόγου της Τουρκίας με την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις