Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είχε σήμερα, Τρίτη 25 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας συζήτησε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της Γερμανικής Προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.

Τόνισε ότι μόνο σε αυτή τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ – χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών – με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν, να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.

TSIPRAS MAAS

Μάας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κύριος σκοπός της επίσκεψής μου είναι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είδαμε κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες και μας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα συνεχίσω το ταξίδι μου στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Έχω 2 μηνύματα στις αποσκευές μου. Ότι η Γερμανία και όλη η ΕΕ ειναι στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Το δεύτερο, είναι ότι περιμένουμε ένα δείγμα αποκλιμάκωσης και μια πρόθεση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Η παρούσα κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο είναι παιχνίδι με την φωτιά και η οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», είπε ακόμα.

Είπε επίσης ο κ. Μάας ότι: «Κάθε καταστροφική δραστηριότητα θα πρέπει να σταματήσει το επόμενο διάστημα» και τόνισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει την διαδικασία διαλόγου και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην συμβεί στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων. Ζήτησε άμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με σοβαρότητα και πάντα στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις