«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν χυδαίο επικοινωνιακό ανταγωνισμό με τις τράπεζες, μόνο και μόνο για να καρπωθεί ο κ. Μητσοτάκης απόψε στη Θεσσαλονίκη την εξαγγελία του αυτονόητου», τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης. Αναλυτικά, η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί. Μετά από μήνες ολιγωρίας, και αφού η κυβέρνηση καταψήφισε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε τις τελευταίες ώρες ένα απίστευτο αλαλούμ με ήξεις αφίξεις, ανακοινώσεις και διαψεύσεις. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν χυδαίο επικοινωνιακό ανταγωνισμό με τις τράπεζες, μόνο και μόνο για να καρπωθεί ο κ. Μητσοτάκης απόψε στη Θεσσαλονίκη την εξαγγελία του αυτονόητου.

Και όλα αυτά την ώρα που η κοινωνία αγωνιά, καθώς με τον νέο πτωχευτικό κώδικα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο μαζικών πτωχεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ντροπή.»

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Συγγνώμη, λάθος

Σημειώνεται ότι σύγχυση προκλήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου σε χιλιάδες δανειολήπτες από την αρχική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς στις 19:45 ανακοίνωσε ότι εκτός των εκτεταμένων αναστολών πληρωμών και της ενθάρρυνσης των δανειοληπτών να υπαχθούν στο πρόγραμμα- “γέφυρα”, “παγώνει” τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, περίπου 1 ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20:34 οι συντάκτες του τραπεζικού και οικονομικού ρεπορτάζ έλαβαν νέο ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο καλούνταν να αγνοήσουν το αρχικό μήνυμα, καθώς εστάλη εκ παραδρομής.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε δεν έχουν συμφωνήσει όλες οι τράπεζες για τις προϋποθέσεις αναστολής με αποτέλεσμα η ανακοίνωση να είναι πρόωρη είτε δεν υπάρχει καν τέτοια πρόθεση εκ μέρους των τραπεζών, ενδεχόμενο που μοιάζει απίθανο καθώς η σύνταξη της αρχικής ανακοίνωσης καταδεικνύει διαβουλεύσεις επί του θέματος.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο νέος Πτωχευτικός, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει ειδική προστασία για την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, συνεπώς θα ήταν παράλογο να επισπευσθούν πλειστηριασμοί τους επόμενους μήνες ως το τέλος του έτους κι αυτό σίγουρα θα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, αν όχι πιέσεων εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου, ως μέρος του φθινοπωρινού πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. (διαβάστε εδώ)