Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» αναφέρει ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα πλούτη της ίδιας της τής γειτονιάς απλά δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρεται στο μείζον ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου τονίζοντας: «Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις», προσθέτοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία – με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες- από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.

Συνοψίζει δε  τους στόχους της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο:

  • Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων.
  • Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων.
  • Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών.
  • Δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων (οι προτάσεις για το θέμα είναι ακόμα στο τραπέζι) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα «να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση» υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.

Στο ίδιο άρθρο ο Τσαβούσογλου επιτίθεται εκ νέου στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας, δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».

Δένδιας: Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα

Στην ίδια εφημερίδα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στο δικό του άρθρο, επισημαίνει ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δε συνιστούν διαφορές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σε διαφορετική περίπτωση Αθήνα και Άγκυρα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι οι δυο πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, κάτι που εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις