Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «καμία ελληνική κυβέρνηση δε συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο στα Δωδεκάνησα, γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρειάζεται εμπιστοσύνη και προετοιμασία και ότι αν υπάρξουν αυτά τα δύο δεν αποκλείεται κάποια συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών. Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «είμαστε συντονισμένοι με την Κύπρο σε όλα τα θέματα».

Παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

«Η Ελλάδα επέλεξε τον διάλογο, η Τουρκία την αδιαλλαξία» ανέφερε ο πρωθυπουργός  στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, τα Ηνωμένα Έθνη που χρειαζόμαστε». Και πρόσθεσε: «Στη Γενική Συνέλευση πέρυσι, είχα επισημάνει την πρόθεσή μου να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Πρόεδρο Eρντογάν. Μίλησα ακόμη και για την προθυμία μου να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη. Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας».


Η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατικοποίησης

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα, έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως «η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική». Και πρόσθετε: «Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και καμία υποχώρηση σε ότι αφορά τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».  Για τις ενεργειακές έρευνες και την εκμετάλλευση των πόρων, σημείωσε: «Τάσσεται πάγια υπέρ του διαλόγου για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις