Τη σημαντική αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με αιχμή τη μετατροπή της Σούδας σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού του τεραστίων διαστάσεων πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια πλατφόρμα, από όπου μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ευρύτατες επιχειρήσεις.

Ο μόνιμος ελλιμενισμός ενός τέτοιου πλοίου στη Σούδα σημαίνει σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών παραχωρήσεων στο σκέλος των υποδομών.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, η σημερινή παρουσία του κ. Πομπέο στη Σούδα συνδέεται ξεκάθαρα με την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό αποτύπωμά τους σε όλες τις βάσεις που έχουν περιληφθεί στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβριο και τις ερχόμενες ημέρες θα επιμηκυνθεί για ακόμα ένα χρόνο (οι ανανεώσεις παραμένουν ετήσιες).

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα προικοδοτηθεί μόνο η βάση της Σούδας, αλλά και η αεροπορική βάση της Λάρισας, καθώς και η βάση στο Στεφανοβίκειο του Βόλου όπου προσγειώνονται συνεχώς αμερικανικά ελικόπτερα.

Μάικ Πομπεο: Τo σχέδιο για ενίσχυση της βάσης στη Σούδα – Το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά έργα [vid]

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη φημολογία για τη μεταφορά μέσων και έργου από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν ενδείκνυται παρά για τη μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC-135 και, ίσως, UAV.

Από την πλευρά των εξοπλιστικών το αμερικανικό ενδιαφέρον για επένδυση σε βιομηχανικές μονάδες (Ναυπηγεία ή ΕΑΒ) με ταυτόχρονη διεκδίκηση υποκατασκευαστικού έργου το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) είναι έντονο.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί διεκδικούν επίσης να αναλάβουν το έργο ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων τύπου MMCS και την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ του Π.Ν.

Ενδιαφέρον και για τα ενεργειακά έργα

Τη στήριξη των ΗΠΑ στα γεωπολιτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου Tap και ΙGB, καθώς και του Τερματικού Σταθμού Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU Αλεξανδρούπολης) ως έργων διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την περιοχή των Βαλκανίων και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται το τελευταίο διάστημα σε δύο ακόμη ενεργειακά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και θα ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, έργο το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, καθώς και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Το μήνυμα στην Τουρκία: Μέσω διαλόγου η επίλυση των διαφορών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, στηρίζοντας στηρίζει την ατζέντα διαλόγου της χώρας μας. Ο Πομπέο, διαμηνύει μέσω της συνέντευξής του, ότι «ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν».

Επί της ουσίας, με την αναφορά για επίλυση των διαφωνιών μέσω των διεθνών συστημάτων, ο Πομπέο υπονοεί την προσφυγή με συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ από τη συνέντευξή του προκύπτει η πλήρης στήριξη στη θέση που έχει διατυπώσει η χώρα μας «για διάλογο με την Τουρκία» χωρίς απειλές ή εκβιασμούς…

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά. Δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρόγραμμα της ημέρας

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασαν το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14  ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο.

Νωρίτερα έφτασε στην αμερικανική βάση του αεροδρομίου από όπου οι πομπές ξεκίνησαν για τη στρατιωτική βάση στο Μαράθι.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται κλειστή σύσκεψη με διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην Πτέρυγα Μάχης 115, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν και δηλώσεις, όπου ο κ. Πομπέο αναμένεται να περιγράψει τα βήματα ενίσχυσης του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα μας.

Στη 13:15, ο κ. Πομπέο θα κατευθυνθεί εκ νέου στο σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι, όπου θα λάβει χώρα το γεύμα εργασίας που έχει προγραμματιστεί.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μαικ Πομπέο θα ξεναγηθούν στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημειωτέον, το βράδυ δεν έχει προβλεφθεί επίσημο πρόγραμμα, αλλά ο κ. Πομπέο θα βρίσκεται στο σπίτι του πρωθυπουργού, απ’ όπου θα αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις