Το ΚΙΝ.ΑΛ. είτε από αριστερά είτε από δεξιά χάνει μέλη ή έχει κλυδωνισμούς. Είναι επόμενο για ένα κόμμα που συχνά πατά σε δυο βάρκες.
Ο κόσμος του κόμματος είναι δημοκρατικός κι αυτό λειτουργεί απογοητευτικά όταν το κόμμα του συντάσσεται με την ΝΔ σε βασικά δημοκρατικά ζητήματα ή όταν εκφράσει καθαρά τη δημοκρατική του διάθεση να δυσαρεστεί την δεξιά τάση του.

EUROKINISSI
Ο πολιτικός λόγος του Ανδρέα Λοβέρδου σαφώς ανήκει στο κόμμα της Ν.Δ. και εκεί μάλλον είναι και ο φυσικός του χώρος. Η στάση του λοιπόν ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή ανέδειξε την υφέρπουσα σύγκρουση εντός ΚΙΝ.ΑΛΛ. για στρατηγικές αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά
Ενώ η Φώφη Γεννηματά προσπαθούσε να επικεντρώσει σε αντιφασιστικό στίγμα με καμπάνιες και παρεμβάσεις, ενόψει της απόφασης της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, ο Λοβέρδος κινήθηκε σε άλλο κλίμα. Λειτούργησε ως υπενθύμιση της υφέρπουσας σύγκρουσης εντός ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε σχέση με στρατηγικές αποφάσεις της ηγεσίας του.
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εισέπραξε μεγάλη πολιτική δυσφορία όταν η πρόεδρος αποφάσισε να υπερψηφίσει το κόμμα το νομοσχεδίου της Ν.Δ. που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Μια απόφαση στην οποία επιμένει μέχρι κεραίας ακόμα και σήμερα.
Όμως τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος άλλαξε τη ρότα και στράφηκε αντιδεξιά, χωρίς να απολέσει την αντιΣΥΡΙΖΑ διάθεσή της. Κάποιοι βουλευτές της που έχουν ίδια ρητορική με τη ΝΔ, όπως ο Ανδρ Λομβέρδος είναι επόμενο να δυσανασχετούν.
Η απάντηση που δόθηκε στον Ανδρέα Λοβέρδο από τον γραμματέα Επικοινωνίας Παναγιώτη Βλάχο, ότι τη γραμμή την εκφράζει η πρόεδρος του κόμματος και ότι κάθε επιστημονική άποψη είναι σεβαστή, ήταν ευθύβολη και όχι τυχαία. Την ώρα που η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναδείκνυε ως μείζον πολιτικό επίδικο της απόφασης, δηλαδή το εάν η Χ.Α. θα κρινόταν ένοχη ως εγκληματική οργάνωση, ο Ανδ. Λοβέρδος παρενέβαινε για να επισημάνει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίζει απερίσπαστη, χωρίς πολιτικές πιέσεις.
Ο βουλευτής γνωρίζει καλά την υποχρέωση των πολιτικών να εκφέρουν πολιτική άποψη, ειδικά για ένα ιστορικής σημασίας ζήτημα. Αλλά είναι και κατανοητή η θέση του όταν ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή ως «το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά μετά τη Μεταπολίτευση», που «κάνει ακτιβισμό πάνω σε μεγάλα προβλήματα» και «παράγει εμπιστοσύνη και απολαμβάνει δημοσκοπικά ποσοστά». Όμως αυτή η πολιτική διαφωνία συνοδεύεται και από κάτι άλλο.
Το ζήτημα που εγείρεται για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι εσωκομματικό. Ο Ανδ. Λοβέρδος επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως νομικού προκειμένου να επιδείξει τη διαφοροποίησή του από την ηγεσία του, με μια σημαντική αφορμή και για εσωκομματικούς λόγους.